Beata är fortfarande försvunnen: ”Hela familjen är totalt förtvivlad”

Uppdaterad 2021-10-23 | Publicerad 2021-10-04

Beata Ratzman har nu varit borta i tio dygn.

I helgen genomförde frivilliga fler sökinsatser i Malmö men den 32-åriga kvinnan är fortfarande spårlöst försvunnen.

– Hela familjen är totalt förtvivlad. Vi vill bara att hon ska hittas, säger Beatas syster.

Varje år anmäls tusentals försvinnanden i Sverige. De allra flesta som anmäls saknade återfinns – men omkring 30 personer varje år förblir försvunna.

Beata Ratzman försvann den 24 september. Hon ska då enligt Aftonbladets uppgifter ha setts gå in i sin makes bil, en silverfärgad Suzuki, modell Vitara, från år 2002 vid 17-tiden.

Senare samma kväll anmäldes hon försvunnen av en närstående och hennes make greps samma natt. Han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, ett brott han nekar till.

Beata Ratzman är försvunnen sedan den 24 september.

”Vi ber för att hon ska hittas”

Ett stort antal sökinsatser genomfördes direkt efter försvinnandet, bland annat sökte dykare i dammar i Oxie i Malmö, innan polisen förra veckan meddelade att sökinsatsen för tillfället är avblåst.

I helgen ordnade frivilliga en sökinsats efter Beata, även det fruktlöst.

För Beatas familj har den senaste tiden varit ett helvete. De flesta av dem, bland annat hennes syster, bor kvar i Polen som Beata själv lämnade för nio år sedan för ett nytt liv i Sverige.

– Beata har fortfarande inte gett något livstecken ifrån sig. Vi ber för att hon ska hittas. Hela familjen är totalt förtvivlad, säger Beatas syster.

Beata hade före försvinnandet, i augusti, ansökt om skilsmässa från maken, som är i 50-årsåldern, och ensam vårdnad om deras gemensamma barn. Hon hade även anmält honom för olaga hot och misshandel, brott som ska ha ägt rum mellan åren 2016 och 2021.

Sökandet efter försvunna Beata, 32, har fortsatt under onsdagen.

”Han var besatt”

Beata fick hjälp med ett skyddat boende av socialtjänsten och två veckor innan hon försvann ville Beata även ha ett kontaktförbud mot mannen, en ansökan hon fick avslag på.

För sin familj berättade hon om det våld hon menar att hon utsattes för och ska även ha dokumenterat sina skador med sin mobil.

– Min dotter klagade på honom. Han var besatt av henne, han var väldigt dominerande och ansåg sig ha äganderätt över henne, har Beatas mamma tidigare sagt till den polska tidningen Fakt.

Nils Norling på polisen i Malmö säger att det i helgen bedrivits ett intensivt utredningsarbete men att det tyvärr ännu inte lett till att Beata Ratzman kunnat hittas.

– Vi har haft ett ganska gott inflöde av tips men vi är i behov av mer information. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att man hör av sig om man hört eller sett något, ingen detalj är för liten. Du kan sitta med den avgörande pusselbiten, säger han.

Tackar alla som söker

Nils Norling säger att polisen fortfarande hoppas hitta Beata vid liv men att chansen till det minskar ju längre tiden går om det är så att hon finns utomhus.

– Men vi vet ju inte, hon kan ju även befinna sig inomhus, säger Norling.

Beatas syster säger att hon och resten av familjen försöker stötta varandra så gott det går i det vakuum som försvinnandet innebär.

– Jag vill tacka alla som engagerar sig i detta och som hjälpt till att söka. Tack från botten av mitt hjärta, säger systern.

Systern säger att hela familjen fortfarande tror och hoppas att Beata är vid liv och kommer att hittas oskadd.

– Jag är full av hopp att detta kommer att få ett lyckligt slut och att min syster hittas, säger hon.

Har du sett Beata Ratzman någon gång sedan i fredags? Ring polisen på 114 14.

Ser du kvinnan i detta nu ring larmnumret 112.

Polisen eftersöker även iakttagelser av en silverfärgad Suzuki, modell Vitara, från år 2002. Iakttagelserna gäller från cirka klockan 17:00 den 24 september och framåt.

ANNONS