Paavo, 89, fick inte plats på sjukhus – dog av blodförgiftning

”Hade kunnat få några fina år till med familjen”

Publicerad 2022-02-10

ÅSA. Paavo Nikkinen drabbades hårt av coronapandemin.

Först ställdes hans ljumskbråcksoperation in när sjukvården fokuserade på att ta hand om alla covidsjuka.

När han senare blev svårt sjuk fick han inte plats på sjukhus – förrän det var för sent.

– Han var i princip redan död, säger Lena Nikkinen.

Paavo Nikkinen, 89, var en pigg pensionär med begynnande demens som älskade att träffa sina barnbarn och barnbarnsbarn, och att vara ute på promenader i skogen. Men under sina sista år led han av ett ljumskbråck. Det blev till slut så illa att han inte kunde gå på toaletten som vanligt.

– Det var jättejobbigt för honom, säger Nina Nikkinen, Paavos barnbarn.

Efter flera kontakter med vården fick Paavo en ny läkare 2021. Han konstaterade direkt att Paavo behövde opereras. Risken fanns att tarmarna skulle dras ner i bråcket och orsaka stopp, något som kan bli livshotande.

Men som för många andra kom coronapandemin i vägen.

– De sa att de inte skulle operera på grund av corona om det inte blev akut, säger Lena Nikkinen.

Betalade 40 000 för operation

Osäkerheten kring när alla operationer kunde återupptas och oron för att bråcket skulle bli farligt fick familjen att köpa en operation. För 40 000 kronor fick de tid hos en privat kirurg.

Väntetid? En vecka.

– Vi kontaktade kirurgen dagen innan midsommar, på midsommarafton ringde han upp och sa att vi fått tid, säger Lena Nikkinen.

Operationen gick bra och Paavo var snabbt tillbaka på sitt äldreboende i Mölndal. Familjen märkte att han blev gladare igen.

Men i mitten av augusti blir han sjuk i en bältrosinfektion. Han har feber som stundtals är hög och har väldigt ont. Han kan inte svälja och får inte i sig mat eller vätska.

Den läkaren som undersöker Paavo kontaktar Östra sjukhusets infektionsavdelning. ”De har dock ingen plats för honom i dag”, står det antecknat i journalen. Man tar istället prover och ger honom morfin som smärtlindring.

På kvällen har Paavo mycket ont och personal på boendet vill skicka Paavo akut till sjukhus eftersom han inte ätit eller druckit på hela dagen. Men ambulanspersonal tar honom inte till sjukhus, då hans tillstånd inte anses vara akut.

Dagen efter körs Paavo in. Där dör han av sepsis, blodförgiftning.

– Det kan man ju bota med antibiotika. Men det var för sent, det fanns inget att göra då. Han var i princip redan död. Vi bad bara om att han skulle få dö så smärtfritt som möjligt, säger Lena Nikkinen.

”Kräver sjukhusvård”

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, menar att vården verkar ha brustit på flera sätt i Paavos fall. Bältros kan snabbt bli väldigt allvarligt för en gammal person och en bältrosinfektion med hög feber hos äldre kräver snabb sjukhusvård.

– Man måste få anti-virala läkemedel, dropp och proppförebyggande behandling samt övervakning av en eventuell komplicerande bakteriell infektion, säger han.

Att Paavo inte har fått i sig mat och vätska men inte fått dropp – och samtidigt ordinerats morfin har mycket sannolikt förvärrat hans tillstånd och ökat risken för den sepsis, blodförgiftningen, som han dog av.

– Om man är i det stadiet och samtidigt får morfin kan det öka risken för en bakteriell infektion, säger Yngve Gustafson.

Han tror att Paavo skulle haft en god chanser att överleva om han fått sjukhusvård snabbare.

– Det är väldigt ovanligt att en bältrosinfektion ska behöva leda till döden, det finns bra behandlingar idag, säger han.

Läkaren jobbade på en vårdcentral kopplad till äldreboendet. Vårdcentralens verksamhetschef skriver i ett mejlsvar att man inte svarar på frågor om enskilda ärenden.

Osäkerheten kring när alla operationer kunde återupptas och oron för att bråcket skulle bli farligt fick familjen att köpa en operation åt Paavo.

”Gjort det som förväntats”

Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals kommun, säger att man utrett händelsen och att äldreboendet gjort vad de kunnat i Paavos fall.

Hon pekar på att han sågs till av sjuksköterska och läkare under sjukdomsförloppet, fick smärtstillande och att man kontaktade sjukhuset för att få råd om hans vård.

Reagerar du på att sjukhuset säger att de inte har plats för honom när läkaren ringer?

– Den formuleringen får du fråga vårdcentralen och sjukhuset om. De gör kanske bedömningen att patienten mådde bättre av att få vara kvar hemma än att ligga i en korridor på sjukhuset. Ansvarig läkare på vårdcentralen gavs instruktioner om aktuella provtagningar och dessa togs enligt ordination av ansvarig sjuksköterska.

Hon säger att boendet ringer ambulans på kvällen.

– Men ambulanspersonalen tar inte med sig honom för de anser att han är för frisk. När patienten blir sämre kontaktas ambulans igen och då tar de med sig patienten, men då planerar sjukhuset skicka hem patienten för att man inte kan göra något. Patienten avlider på akuten.

Ska anmäla till Ivo

Anna-Clara Collén, chef för akuten på Östra sjukhuset, säger att man inte har någon anteckning om Paavo i sina journaler från 17 augusti. Att man fått ett samtal från läkaren är ändå möjligt då alla samtal inte antecknas.

Enligt henne var belastning och bemanning på akuten normal den dagen. Beslut om att ta in en patient tas inte utifrån trycket på akuten, säger hon.

– Behöver patienten komma in så får den göra det, säger hon.

Familjen känner att de inte fått svar på sina frågor om vilken vård Paavo fick och varför man bedömde att han inte skulle få sjukhusvård. Familjen ska anmäla äldreboendet, läkaren och sjukhuset till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Min pappa hade en jättebra grundfysik och sprang i skogen tills han var 85. Han älskade att träffa sina barnbarn och barnbarnsbarn och såg fram emot att få träffa det nyaste av dem. Han hade kunnat få några sista fina år, säger Lena.