Världsledarna nobbade Löfvens inbjudan: Ingen jättesuccé

Publicerad 2021-10-15

De stora världsledarna dök inte upp till Förintelsekonferensen i Malmö.

Presidenterna Biden och Putin stannade hemma, och Frankrikes president Macron skickade en videohälsning.

– Det känns inte som att det är någon jättesuccé, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Det internationella stormötet var planerat till 2020, men stoppades av pandemin. När det nu blev av verkar det inte ha blivit det toppmöte som regeringen hoppats på.

Stefan Löfven bjöd personligen in USA:s dåvarande president Trump och Rysslands president Vladimir Putin via brev. När deltagarna gjorde entré på den blå mattan under onsdagsmorgonen var varken den amerikanska presidenten Joe Biden eller Putin på plats.

Biden lät sin utrikesminister Antony Blinken spela in en videohälsning, medan Ryssland skickade en vice talman. Även Frankrikes president Emmanuel Macron skickade en videohälsning och Israels president Isaac Herzog var med på länk.

Inga nordiska statsministrar på plats

De flesta länder har skickat ministrar eller ambassadörer.

– Det låter inte särskilt mycket som ett stort toppmöte. Det känns inte som att det är någon jättesuccé om man bara har personer på lägre nivå på plats, säger Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet.

Frankrikes president Emanuel Macron närvarade inte på Förintelsekonferensen, utan skickade istället en videohälsning.

Att inga nordiska statsministrar närvarar förvånar honom. Finland har visserligen skickat sin president Sauli Niinistö, men de övriga skickar lägre ministrar eller ambassadörer.

Några presidenter och premiärministrar är på plats. Bland annat från Slovakien, Ukraina, Lettland och Nordmakedonien.

Hur tror du att det känns för Stefan Löfven att ingen av de större världsledarna kom?

– För Stefan Löfven är det ju hans sista stora grej innan han avgår. Så det hade väl känts bättre om han hade frotterat sig med sina kompisar i regeringsnivå, säger Wolfgang Hansson.

Kan bero på pandemin

Han tror att pandemin kan ha påverkat uppslutningen. Dels krävs det lång planering för den här typen av besök.

– Man har kanske behövt bestämma sig i ett läge där man varit osäker på hur pandemiläget skulle se ut nu.

Det är också möjligt att ledarna ställt om under pandemin och vant sig vid att vara med på länk, eller använder den som svepskäl, tror han. Han påpekar att det i går hölls ett toppmöte om Afghanistan i veckan där flera ledare, bland annat Putin, var med på länk.

Eller så tycker de inte att det är viktigt.

– Man kanske inte tycker att det är så stort att Sverige håller en konferens om Förintelsen. Hade det varit i USA hade det kanske uppfattats som viktigare, säger Wolfgang Hansson.

Utrikesminister Ann Linde tycker inte att intresset för Förintelsekonferensen har varit svalt.

Ann Linde: Varit stort intresse

Han säger att många värdefulla effekter går förlorade om länder skickar representanter på olika nivå. Det är svårare att bedöma hur skarpa de beslut som fattas här blir.

– Det är mycket korridorssnack som är viktigt med såna här möten. Man står och pratar och kommer in på andra frågor. Det tappar man helt nu när det är så olika nivå på dem som närvarar, för de har inte det mandatet.

Utrikesminister Ann Linde (S) håller inte med om att intresset varit svalt för konferensen.

– Det har varit ett stort intresse skulle jag vilja säga. Nu är det ju fortfarande pandemikänningar, det går inte att komma ifrån. Men många av mina kolleger, utrikesministrar och så, är ju här. Så från ländernas håll är det ett stort intresse, det måste jag ändå säga, säger hon till Kvällsposten.