Ny studie visar: Äldre är inte dumma – de har bara torra fingrar

Publicerad 2022-01-27

Att äldre har svårt att hantera pekskärmar beror på fingrarna, visar en sammanställning av flera studier.

Ibland har äldre svårt att hantera pekskärmar på mobiler och surfplattor.

Men det behöver inte betyda att de inte har koll – de har helt enkelt torra fingrar.

Det visar en ny sammanställning av akademiska studier, rapporterar P4 Jönköping.

Klagar mormor på att hon har svårt att hantera sin mobil? Eller får du hjälpa din äldre pappa med att skriva ett sms eller ta en bild?

Ofta hör vi äldre klaga på att pekskärmar kan vara svåra att använda – men det behöver inte betyda att de inte har kunskap om hur tekniken används. Det kan helt enkelt bero på att de har torra fingrar.

Det visar en sammanställning baserad på 31 akademiska studier i Europa om äldre och pekskärmar, som företaget No Isolation sammansatt och som P4 Jönköping rapporterar om.

– Många verktyg med pekskärmar anses vara ganska användarvänliga, men jag personligen hade inte tänkt att det faktiskt kan vara fysiskt omöjligt att använda en pekskärm på grund av till exempel torra fingertoppar, säger Johanna Dovander, marknadsansvarig på No Isolation, till radion.

Hon säger också att det är viktigt att fortsätta utveckla anpassad teknik till den äldre målgruppen i framtiden.

Forskarens tips: ”Använd hudkräm”

Torra fingrar kan hindra elektricitet från att passera genom huden, vilket gör att telefonen eller surfplattan inte svarar på pekfingrets rörelse, enligt Mark Rutland, professor i ytkemi vid KTH.

Men det finns ett knep man kan ta till om pekskärmen strular – fukten är nämligen den strömförande egenskapen.

– Det kan vara så lite som att man använder hudkräm som återställer fukten och elasticiteten till huden, säger Mark Rutland, till radion.

Följ ämnen i artikeln