Varnar för algexplosion i värmen: ”Kan gå fort”

Publicerad 2022-07-20

Risken att algblomningen ska sätta igång på allvar blir större när värmen nu är på väg tillbaka till Sverige.

Men hur situationen kan utvecklas på sikt är svårt att veta.

– Det är som att sia om vädret, säger Markus Lindh på SMHI.

Algerna är som de flesta av oss människor: de gillar värme och solsken.

Att svenska vatten än så länge inte översållats av algblomning betyder inte att algbakterierna inte finns i våra vatten. De bidar bara sin tid.

– När förhållandena är de rätta så är de redo att komma upp till ytan. Vi har ju haft en del vind på senaste tid och det tycker de inte om och den har gjort att de blandas ner i vattnet, säger Markus Lindh, oceanolog på SMHI.

Blågröna alger i vattnen utanför Tyresö för några år sedan.

Han fortsätter:

– Men när värmen väl kommer tillbaka, och det ser den ut att göra nu, då kan det gå fort.

Hur fort då?

– Väldigt fort.

Alghotet från öst

Markus Lindh säger att skälet till att midsommarhelgens badväder inte nedsolkades av alglarm hänger samman med att bakterierna först då började etablera sig på nytt i vattnen. Sedan hann de inte blomma innan snålvädret drog in.

Men när nästa högtryck kommer så har algernas startsträcka redan tillryggalagts, vilket förklarar den hastighet med vilken de snart kan göra sin entré.

Den plats som i första hand löper risk att bli skådeplats för ett algblomningsutbrott är mellersta Östersjön. Markus Lindh säger att man där kan hitta en blandning av de båda algbakterierna Aphanizomenon och Nodularia, varav den förra varianten är ofarlig och den andra är lite mindre lämplig att sluka stora mängder av.

– Nodularia kan producera toxinet Nodularin och kan vara farlig för framförallt barn, boskap och husdjur om man sväljer stora mängder vatten, säger Markus Lindh.

Ett möte mellan norr och syd

Enligt SMHI:s analyser pågår i denna stund även blomningar i skärsgårdshaven, Ålandshavet och i västa och östra Gotland.

– Än så länge ligger algblomningen på ganska normala nivåer, och hur det utvecklas beror helt på väderläget. Nu kommer ju ett högtryck från syd men samtidigt är ett lågtrycksområde på väg från norr. När dessa möts är det svårt att veta hur det blir.

Kan man säga något om hur algblomningsläget kommer att se ut senare i sommar?

– Det är svårt att säga, det är ungefär som att sia om vädret, säger Markus Lindh och fortsätter:

– Vilket i och för sig är vad vi gör på SMHI.

Kustbevakningen tar prover på blommande alger i Östersjön. Bilden är en arkivbild.

Följ ämnen i artikeln