Ryssland

Skulle hämta ett papper på universitetet – sköts ihjäl

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Sex dog i skjutningen på Perms universitet Ryssland i måndags.

26-åriga Anna blev ihjälskjuten medan hennes blivande brudgum väntade ute på gatan. Hon skulle bara gå in och hämta ett papper.

– Anna hade hela livet framför sig, säger kollegan Pavel.

I måndags morse gick Timur Bekmansurov, iklädd svarta uniformsliknande kläder och svart hjälm, in på universitetsområdet i ryska Perm och öppnade eld med ett slätborrat 12-kalibers Huglu-gevär.

Den 18-årige juriststudenten sköt ihjäl sex personer och skadade ytterligare 28. Han vandrade runt i universitetets åttonde byggnad och öppnade eld minst 30 gånger. Många studenter barrikaderade sig i lektionssalar, och flera skadade sig när de hoppade ut genom fönster från hög höjd.

Timur Bekmansurov sköt ihjäl sex personer på Perms universitet i måndags.

När polisen kom till platsen öppnade Bekmansurov eld mot dem också. Men polisen lyckades skadeskjuta skytten och kunde gripa honom.

”Jag hatar mig själv, men jag tänker orsaka smärta för alla som står i min väg”, skrev Bekmansurov på sin Vkontakte-sida före skjutningen. Han skrev också att han inte tillhör någon extremistorganisation, och att han inte ansåg att hans agerande skulle betecknas som ett terrordåd. Vkontakte – Rysslands Facebook – raderade senare Bekmansurovs inlägg.

I informationskaoset under skjutningen hette det först att åtta personer hade skjutits ihjäl, men det var sex som omkom: fyra unga kvinnor, en ung man och en pensionär.

Anna Ajgeldina blev 26 år.

Anna Ajgeldina, 26, studerade på distans vid Perm-universitetet och tog sin kemiexamen 2019. Ett år senare fick hon jobb som laborant i sin hemstad Kambarka. I helgen reste hon tillbaka till Perm på semester med fästmannen några dagar.

– Hon var mycket glad när hon reste till Perm, hennes föräldrar hade precis gett sin välsignelse till deras bröllop, berättar en kollega på laboratoriet Nika-Petrotek för tidningen 59 Perm Online.

På måndagsmorgonen skulle hon bara hämta sitt utbildningsbevis och sedan resa hem. Hennes blivande make väntade på gatan medan hon gick in och blev ihjälskjuten, enligt tidningen Meduza.

– Det var en mycket olycklig tillfällighet. Jag kan fortfarande inte tro att hon inte längre finns i livet. Hon var smart, intressant, gladlynt och vänlig, hade hela livet framför sig, säger kollegan Pavel Ozjgichinij till 59 Perm Online.

Jekaterina Sjakirova blev 19 år.
Ksenija Samtjenko blev 18 år.

De båda vännerna Jekaterina Sjakirova, 19, och Ksenija Samtjenko, 18, studerade meteorologi vid Perm-universitetet. I måndags morse hade de rast och var på väg till ett café på universitetsområdet. Då råkade de möta Bekmansurov och blev ihjälskjutna, berättar Jekaterinas pappa Radomir för tidningen Moskovskij Komsomolets:

– Om de bara hade stannat kvar i klassrummet så hade allt gått bra. Deras klasskamrater satt inlåsta, men senare släpptes alla ut, säger Radomir.

Ksenija beskrivs som en duktig student, omtänksam och mycket intresserad av mode. Hon hade två taxar, Monika och Jonny.

Jekaterinas tidigare klassmamma Olga Kolesnikova säger:

– Hon var en solstråle. Världen blev mörkare när Jekaterina dog.

Jaroslav Aramelev blev 19 år.

Jaroslav Aramelev, 19, var duktig på fiol, hade varit gymnast på hög nivå när han var yngre och studerade fysik på Perm-universitetet.

Läraren Aleksej Terechin berättar att han ville jobba i IT-sfären och deltog i olika tävlingar i robotteknik:

– Han drömde om att skapa en robot som kunde ta bort is och istappar från hustak, han hade till och med gjort en prototyp.

Aleksandra Mochova blev 20 år.

Aleksandra Mochova, 20, studerade tillämpad matematik och tränade friidrott. Vänner beskriver henne som positiv och öppen:

– Hon var en mycket duktig student, och jag var övertygad om att hon hade en strålande framtid, säger en vän till Moskovskij Komsomolets.

Margarita Engaus blev 66 år.

Margarita Engaus, 66, var nybliven pensionär, och hade precis som maken och sonen arbetat som läkare hela livet. I måndags var hon på utflykt med sitt barnbarns andraklass på Perms universitet. Hon hjälpte läraren att hålla koll på alla barnen, när hon blev skjuten.

– Hon hjälpte alltid andra. Jag är helt övertygad om att hon själv hade erbjudit läraren att följa med klassen som medhjälpare till botaniska trädgården, säger ex-kollegan Svetlana Zjuravleva till Komsomolskaja Pravda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Man öppnade eld på universitet – flera döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Skjutning

Facebook

Mord