Fler verksamheter drabbade av cyberattacken

Uppdaterad 2021-07-04 | Publicerad 2021-07-03

Cyberattacken som drabbat hundratals Coop-butiker har även påverkat SJ och Apotek Hjärtat.

– Det är en störning för kortköp ombord i våra bistrovagnar, meddelar Dan Olofsson, presstalesperson hos SJ.

Under eftermiddagen kom rapporter om problem med kortbetalning ombord på SJ:s snabbtåg.

”De ropade ut i högtalarna att det är ett haveri som inte kommer gå att lösa på hela resan. De bjuder på kaffe och te för de som vill ha” skriver en läsare.

Uppgiften bekräftas av Dan Olofsson, presstalesperson hos SJ.

– Det är en störning för kortköp ombord i våra bistrovagnar, säger han och understryker att det fortsatt går att betala med swish.

Konkurrenten lindrigt drabbad

Coops konkurrent Ica har klarat sig undan störningar i sina matbutiker. Däremot har koncernens apotekskedja Apotek Hjärtat stött på problem.

– Det rör sig om ett fåtal apotek och vi ser inte att någon av dem kommer att behöva stänga utan de kommer att ha öppet som vanligt, säger Edvard Lind, pressansvarig på Ica-gruppen.

Fler hackerattacker senaste året

I juni drabbades byggvarukedjan Bauhaus av en omfattande hackerattack som slog ut 22 varuhus i Sverige. Likaså har företagen Tretti.se, NA-KD och Synsam drabbats det senaste året.

– Sverige är ett väldigt digitaliserat land, vi har många digitala tjänster och jag tror att omkring 96 procent har internetanslutning, så i det fallet vi är nog en populär måltavla, har it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder tidigare sagt till TT.

Den aktuella attacken har slagit ut system för mängder av verksamheter världen över.

– Det här är en kollosal och förödande attack, säger John Hammond, forskare på säkerhetsföretaget Huntress till Reuters.