Hongkongtidning läggs ned efter 26 år

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-06-23

En demokratiaktivist med ett exemplar av Apple Daily utanför en domstol i Hongkong.

Klappjakten på pressfriheten i Hongkong har skördat ett kronoffer. Den ledande prodemokratiska tidningen Apple Daily går i graven efter 26 år.

”Tragiskt”, konstaterar sinologen Torbjörn Lodén.

Sista pappersutgåvan av Apple Daily kommer ut på torsdag och nyhetssajten kommer då inte längre att uppdateras, meddelar tidningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet kommer efter det att myndigheterna i Hongkong i förra veckan frös tillgångarna för tidningen, något som gör det omöjligt att driva verksamheten vidare.

Polis har också gripit en av tidningens journalister, den 55-årige ledarskribenten Li Ping, som anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten. Rubriceringen faller under den kontroversiella nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking.

”Väldigt frispråkig”

Sinologen Torbjörn Lodén, som är föreståndare för Stockholm China Center, beskriver Apple Daily som en av de viktigaste och populäraste tidningarna i Hongkong.

– Den har varit väldigt frispråkig. Frifräsig, kanske man kan säga, säger han.

TT: Hur är situationen för prodemokratiska medier i Hongkong?

– Grundaren av Apple Daily, Jimmy Lai, sitter ju i fängelse, man har gripit tidningens journalister och konfiskerat tillgångar så att den nu måste lägga ned. Det är klart att det är ett tecken på att den tid då medier åtnjöt en hög grad av yttrandefrihet i Hongkong tragiskt nog är över.

Spiken i kistan

Den nationella säkerhetslagen förbjuder bland annat separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet. Dessa kategorier tycks kunna omfatta i princip vad som helst som misshagar den politiska ledningen. Många bedömare anser att lagen är spiken i kistan för den relativt omfattande press- och yttrandefrihet som har rått i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

– Den innehåller gummiparagrafer som gör att regimen kan åtala i princip vem den vill när det gäller politiska åsikter. Det går inte riktigt att veta var gränsen går. Hongkongborna har med rätta känt stolthet över rättsväsendet, det var brittiskt i en ganska god bemärkelse, men nu är jag orolig, säger Lodén.

Första rättegången

På onsdagen inleds även rättegången mot demokratiaktivisten Tong Ying-Kit, som greps den 1 juli 2020, dagen efter det att säkerhetslagen trädde i kraft. Han anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser som bevakade en prodemokratisk demonstration, men också för att ha burit en flagga med texten ”Befria Hongkong – vår tids revolution”. Det är ett brott som myndigheterna ser betydligt allvarligare på och som kan leda till livstids fängelse.

Rättegången mot Tong Ying-Kit är den första i sitt slag och sker utan jury, vilket är ett avsteg från det tidigare normala förfarandet i Hongkongs domstolsväsende. I stället avgörs fallet av domare som är speciellt utsedda av ledaren för den på pappret självstyrande regionen, Carrie Lam.

Krossade drömmar

Över 60 personer har delgivits formella anklagelser om brott mot säkerhetslagen och fler rättsprocesser står för dörren.

För Torbjörn Lodén är utvecklingen i Hongkong också en berättelse om krossade drömmar.

– När Hongkong återgick till Fastlandskina 1997 hade många ganska stora förhoppningar om att kontakterna skulle främja en mer positiv, liberal utveckling på fastlandet. Och det var inte bara vi naiva utlänningar som ansåg det, utan även ledande företrädare för demokratirörelsen, säger han.

– Man trodde att Hongkong skulle bli en förebild, men nu håller det på att bli som resten av Kina. Det är en oerhörd tragik.