Andra fasen av vaccineringen kan börja i februari

Uppdaterad 2020-12-30 | Publicerad 2020-12-29

Corona-vaccineringen är i gång i på äldreboenden och inom en dryg månad är det dags för nästa grupp.

Det är bland annat personer över 70 år och vårdarbetare som ingår i gruppen, men exakt hur det ska gå till är ännu inte bestämt.

– Regionerna kommer att anpassa vaccineringen utifrån de lokala förutsättningar som finns, säger Emma Spak.

I söndags blev de första människorna i Sverige vaccinerade mot covid-19. Sedan dess har vaccineringen i den första gruppen flutit på bra. Det säger i alla fall Emma Spak, sektionschef på sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Enligt planen ska de första cirka 5 000 doserna vara utdelade nu och vaccineringen väntas fortsätta efter nyårshelgen.

– Det vi har fått höra om vaccineringen är att det har gått väldigt bra. Vi har inte fått några rapporter om allvarliga biverkningar, säger Emma Spak.

I den första gruppen som vaccineras ingår bland annat personer som bor på äldreboenden, som har hemtjänst och anhöriga till de som har hemtjänst.

Gun-Britt Johnsson på Bokens vårdboende i Mjölby blir först i Sverige att få vaccin mot covid-19. Här blir hon vaccinerad av sjuksköterskan Ann-Louise Broberg.

De får vaccinet i nästa fas

Men i början av februari väntas vaccineringen av den andra gruppen komma igång. Den gruppen är mycket större än den grupp som vaccineras nu – men exakt hur många det handlar om vet ännu inte SKR.

– Vi har breda riktlinjer för vilka som ska vaccineras i den andra fasen. Det är till exempel personer över 70 år och människor med en sjukdom, eller ett tillstånd, som gör att de är i riskgrupp, säger Emma Spak.

På tisdagens pressträff meddelade statsepidemilog Anders Tegnell att det är personer som är över 70 år, personer över 18 år som får stöd av LSS och personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare, som ingår i fas två av vaccineringen.

– Det är väldigt bra att vaccinationsprogrammen har kommit igång, säger Anders Tegnell och tillägger att allt har fungerat bra hittills.

Fast två väntas börja i februari och pågå under 2021 första kvartal.

– Målbilden som är satt är att vi ska vara klara under första kvartalet eller en bit in i april, säger hon.

Boka inte en tid – ännu

Men exakt hur vaccineringen kommer att se ut för den andra gruppen är ännu inte bestämt och det kommer att variera mellan regionerna.

– Regionerna kommer att anpassa vaccineringen utifrån de lokala förutsättningar som finns. I vissa regioner kan det bli aktuellt med team som åker ut till människors hem och i andra kan det vara så att vaccineringen kommer att skötas inom primärvården. I vissa regioner kommer man få en kallelse, i andra kommer man kanske behöva boka en tid själv, säger Emma Spak.

– Men just nu ska man inte ringa till vården och försöka boka en tid. Det går inte just nu.

Pfizer Biontechs vaccin mot covid-19 på vårdcentralen i Råå.

Alla ska vaccineras inom ett halvår

Efter riskgrupperna väntas vaccineringen av övriga befolkningen.

Den målbild som är satt av SKR och regeringen är att alla svenskar över 18 år, och personer under 18 år som av medicinska skäl behöver vaccineras, ska vara vaccinerade före halvårsskiftet 2021.

– Det är ett högt ställt mål som bygger på att alla vaccin godkänns och att allt fungerar som det ska, säger Emma Spak.

ANNONS