Biden i sista ödestal: Kan avgöra USA:s framtid

Publicerad 2021-01-05

Joe Biden sparade inte på ödesretoriken i sista försöket att övertyga väljarna.

Han menar att hela USA:s framtid ligger i Georgias händer.

– En delstat kan staka ut kursen inte bara för fyra år, utan för en hel generation framåt, sa den tillträdande presidenten.

Under tisdagen röstar Georgia i en andra omgång om sina två platser i senaten. Och insatserna kunde knappast vara större.

Vinner de bägge demokratiska kandidaterna Jon Ossoff och Raphael Warnock hamnar resultatet i senaten på 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Men eftersom vicepresidenten har utslagsröst i senaten innebär det en majoritet för Joe Biden och hans demokrater.

Under ett kampanjtal i Atlanta gjorde Joe Biden under måndagskvällen ett sista försök att få demokrater till vallokalerna. Han sa att han aldrig tidigare varit med om något liknande, att en enda delstat kan avgöra hela USA:s politiska framtid.

Joe Biden.

Matköer visar krisens omfattning

Han tog upp det nödpaket som kongressen röstade igenom i dagarna, där Republikanerna motsatte sig förslaget på utbetalningar på 2000 dollar till alla amerikaner.

– Om ni är som miljontals amerikaner, behöver ni pengarna. Ni behöver hjälpen och ni behöver den nu. Georgia, det finns inga i USA med mer makt att genomföra det än ni, sa Joe Biden.

Den tillträdande presidenten nämnde också köerna till välgörenhetsinrättningar för att få hjälp med mat, köer som han menade aldrig varit så långa sedan den stora depressionen på 30-talet.

Joe Biden sa inget om Donald Trumps uppmärksammade telefonsamtal med Georgias republikanske statssekreterare Brad Raffensperger, där presidenten försökte få denne att hitta tillräckligt många röster för att ändra utgången i presidentvalet.

Däremot gick han till attack mot de republikanska senatorerna i Georgia och anklagade dem för att vara mer lojala mot presidenten än mot befolkningen i delstaten.

– Ni har två senatorer nu som inte tror att de jobbar för er, utan att de jobbar för Trump, sa Biden under kampanjmötet i Atlanta.

Joe Biden använde mycket av talet till att tala om pandemin och den svåra utmaningen att få hela befolkningen vaccinerad. Han menade att Donald Trump använder mer tid till att klaga över utgången av valet än att göra jobbet.

Han hade också en passning till Trump angående de omräkningar av resultatet i presidentvalet i Georgia som skett efter presidentens anklagelser om fusk i delstaten.

– Vi har redan vunnit tre gånger i Georgia.

Donald Trump.

Arg och isolerad i Vita huset

Och inför Donald Trumps kampanjtal för de republikanska kandidaterna David Perdue och Kelly Loeffler under måndagsnatten framkommer nya uppgifter inifrån Vita huset om presidentens sinnestillstånd dagarna innan ödesvalet i Georgia och kontrollräkningen av presidentvalet i kongressen.

Enligt Jim Acosta, CNN:s korrespondent i Vita huset, har Donald Trumps humör blivit allt värre den senaste tiden i takt med att han fortsätter följa de konspirationsteorier om valfusk som hans anhängare luftar.

”Han blev värre när fler personer började säga att något var fel med valet”, uppger en av Trumps rådgivare som varit involverad i rättsprocesserna kring valutgången, till CNN.

Även källor till ABC News beskriver presidenten som alltmer isolerad i Vita huset och endast uppfylld av kongressens kontrollräkning av rösterna i elektorskollegiet den 6 januari. Många nära rådgivare ska inte ha känt till samtalet med Brad Raffensperger innan de läste om det i Washington Post.

Enligt tv-kanalen kommer Donald Trump att medverka vid ett stort protestmöte i Washington 6 januari. Tusentals människor beräknas delta vid ”Save America”-demonstrationerna i närheten av Vita huset då man ska protestera mot Joe Bidens valseger.