Lärare serverade giftgröt – döms till döden

TT

Publicerad 2020-09-29

Läraren förgiftade skolbarnens gröt med saltet natriumnitrat. Gröten på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Den kinesiska förskolelärare som i mars i fjol förgiftade flera skolbarns morgongröt har dömts till döden, skriver bland annat brittiska The Guardian.

Förskoleläraren använde sig av natriumnitrat för att förgifta de 25 skolbarnen i staden Jiaozuo i provinsen Henan. Gärningen begicks enligt domen som en hämnd mot den lärarkollega som hade ansvar för barnen vid tillfället för förgiftningen.

Kort efter att barnen åt sin morgongröt började de att kräkas och svimma. Flera av barnen fördes till sjukhus och en av dem avled senare.

Natriumnitrat, som oftast används för att konservera kött, är ett salt som är skadligt för människor om det intas i stora mängder.

Enligt domen agerade förskoleläraren med uppsåt att skada barnen, då hon ska ha vetat att natriumnitrat i de mängder som förekom är farligt. Den dömda ska 2017 ha använt sig av samma ämne för att förgifta sin make – som dock klarade sig utan permanenta skador, rapporterar The Guardian.