Smittspridningen fortsätter i Skåne – regionens uppmaning: ”Avboka”

Publicerad 2020-09-18

Region Skånes logotyp vid Kristianstads sjukhusområde.

Det pågår ännu smittspridning i hela Skåne, och i dag har 48 nya fall konstaterats.

Trots att fallen ökat något igen ligger smittspridningen enligt Region Skåne på en stabil nivå.

– Nu återstår det att se hur allt utvecklar sig när vi under hösten i allt större utsträckning träffas och umgås inomhus, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Totalt har nu 5 376 fall av covid-19 konstaterats i Skåne sedan pandemins utbrott. Under fredagen har 48 fall rapporterats in. Genomsnittliga antalet fall per dag, räknat på sju dagar bakåt är nu 37.

Efter en tids nedgång, med snitt på som lägst 28 fall per dag i början av september, har fallen återigen börjat öka. Region Skåne bedömer ändå att smittspridningen ligger på en stabil nivå, men belyser att smittspridning fortfarande pågår i Skåne.

– Nu återstår det att se hur allt utvecklar sig när vi under hösten i allt större utsträckning träffas och umgås inomhus. Att provta sig vid symtom på covid-19 är viktigt för att begränsa smittspridningen, men det absolut viktigaste är skydda varandra mot covid-19 genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdom, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Självtestningskit för covid-19.

Regionen fortsätter även uppmana de som har symtom att testa sig, men skriver i pressmeddelandet att många inte dyker upp på sin bokade tid. Regionen uppmanar därför till att avboka tiden om man inte kommer att dyka upp.

–Om man inte längre behöver sin tid uppmanar vi att man snarast avbokar den via 1177.se. På så sätt hjälps vi åt att ytterligare korta ner väntetiderna för de som verkligen är sjuka och behöver boka en tid för självtest, säger smittskyddsläkare Eva Melander i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln