Federley lämnar tillfälligt politiken

TT

Publicerad 2020-11-26

Fredrick Federley (C) lämnar tillfälligt politiken. Arkivbild.

Centerpartiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande, Fredrick Federley, tar en paus från sina uppdrag och lämnar tillfälligt politiken, uppger han på sociala medier. Skälen är att han mår dåligt eftersom en tidigare närstående dömts för allvarliga brott.

"De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skriver Federley.

Ingen i Centerpartiets ledning vill låta sig intervjuas. Partisekreteraren Michael Arthursson skickar en skriftlig kommentar till TT.

"Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta. Det är verkligen helt avskyvärda brott som den här personen är dömd för", skriver Arthursson och fortsätter:

"Fredrick Federley har under en längre tid mått dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden. Det gör att han i nuläget har svårt att fokusera på sitt politiska uppdrag. Han har fått stöd av vården, har träffat en psykolog och kommer nu att ansöka om sjukfrånvaro från EU-parlamentet.

Federley beskriver det på Facebook som att han "fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka".

Toppolitikern var ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund mellan åren 2002 och 2007. Han valdes in i riksdagen i valet 2006. Sedan 2014 har han representerat partiet i EU-parlamentet.

"Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken och för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram".

TT har sökt Federley för en kommentar.

– Det är inte möjligt i dag eller i de närmaste dagarna. Fredrick mår väldigt dåligt och kommer inte att uttala sig till någon, säger hans pressekreterare Morgan Berglund-Williams.