Misstänks ha tagit med barn till IS – gripen

Cecilia Klintö/TT

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad 2020-11-30

En kvinna som är misstänkt för grov egenmäktighet med barn ställs inför häktningsdomare i Lund. Arkivbild.

En kvinna som misstänks ha tagit med sig ett litet barn till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS är nu tillbaka i Sverige. Hon greps på Arlanda på måndagen.

– Hon har fört barnet till Syrien år 2014 när det var en krigsplats vid den tiden och det är inte en trygg miljö för ett barn. Vi har misstankar om att hon har kopplingar till IS, säger kammaråklagare Claudio Gittermann till SVT Nyheter.

Kvinnan har varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst sedan 2014. Hon är misstänkt för grov egenmäktighet med barn, enligt åklagarmyndigheten.

Nu kommer hon att ställas inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt, som ska besluta om hon ska fortsätta vara häktad.

Hon förlorade vårdnaden om sitt barn sedan det framkommit uppgifter om att hon tagit med barnet till Syrien för att ansluta sig till IS, rapporterar Kvällsposten.

"Uppenbart olämplig"

Pappan fick ensam vårdnad om barnet, som då var två och ett halvt år gammalt. Domstolen fattade beslutet eftersom den ansåg att det fanns stöd i utredningen för att mamman utan pappans medgivande åkt till Syrien via Turkiet och anslutit sig till IS.

Domstolen beskrev detta som "en uppenbart olämplig miljö för ett litet barn att vistas i", enligt tidningen.

Nu ska barnet återförenas med pappan. "Utredningen fortsätter med att vi håller förhör med den misstänkta kvinnan", säger åklagare Claudio Gittermann i ett pressmeddelande. Enligt TV4 är hon i 30-årsåldern.

"Arbetar strukturerat"

Säpo lämnar inte några uppgifter om kvinnan eller ärendet. Pressekreterare Gabriel Wernstedt påpekar att myndigheten inte kommenterar uppgifter om enskilda personer.

Däremot, säger han i generella termer, har Säpo ett utvecklat samarbete med Polismyndigheten, Migrationsverket, Center mot våldsbejakande extremism och med kommunala socialtjänster när det gäller så kallade återvändare.

– Vi arbetar strukturerat för att skapa förutsättningar för att inleda förundersökningar mot personer som återvänder från konfliktområden och som misstänks ha begått brott, säger Gabriel Wernstedt till TT.

Följ ämnen i artikeln