Finland sprider oro kring EU:s coronastöd

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-05-17

Finlands statsminister Sanna Marin deltog i början av den flera dagar långa riksdagsdebatten om EU:s återhämtningspaket. Arkivbild.

Finlands ja till EU:s stora coronastödspaket sitter långt inne. Maratondebatten i riksdagen har pågått i dagar.

Ett finländskt nej skulle inte bara stoppa återhämtningspengarna, utan fälla hela EU:s långtidsbudget.

Debatten i Helsingfors startade i tisdags förra veckan och omröstningen var planerad till dagen därpå. Men så blev det inte.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen satte den sista ledamoten från Sannfinländarna punkt. Då hade det som började med en politisk debatt om finansieringen av EU:s återhämtningspaket på 750 miljarder euro och unionens nästa sjuåriga långtidsbudget ersatts av timslånga monologer, ibland med högläsning ur Rödluvan och vargen.

Sebastian Tynkkynen satte rekord i finskt filibustrande – han långpratade i mer än åtta timmar.

– Det var oväntat att det blev en debatt som drog ut i dagar och nätter. Det såg vi inte komma, säger Dan Ekholm, ledarskribent på Vasabladet.

EU testar nytt

Att debatten skulle bli livlig var dock väntat, för återhämtningsfonden introducerar något helt nytt. För första gången går EU-länderna in och lånar upp pengar gemensamt. Sannfinländarna – men det finns även skeptiker i andra partier – befarar att Finland måste borga för lånen lång tid framöver. Lån som främst går till länder i södra och östra Europa.

Och de tror inte på regeringens och EU-kommissionens försäkringar om att detta är en engångsföreteelse orsakad av pandemin.

Men det är inte bara sakpolitiska skäl som ligger bakom Sannfinländarnas filibusterkupp. Partiet behöver uppmärksamhet inför kommunalvalen den 13 juni.

Partiets paradfråga invandringen har hamnat i skuggan under pandemin och det finns ingen direkt konflikt kring landets coronapolitik.

– EU-politiken är inte en kommunal fråga, men den är en identitetsfråga och lätt att profilera sig på, säger Dan Ekholm.

Bra vibbar

Dessutom ger EU-motstånd bra vibbar i partiet. Det var motståndet mot euroländernas räddningspaket av bland andra Grekland för tio år sedan som gav Sannfinländarna det stora väljarlyftet.

– Det har förekommit rykten att Sannfinländarna skulle försöka dra ut på det här ända fram till kommunalvalet. De är ganska många och skulle kunna dela upp nattpassen, säger Dan Ekholm.

– Men det skulle förmodligen skada dem mer, och de skulle framstå som bråkstakar.

Dessutom verkar det nu som att omröstningen om finansieringen av återhämtningspaketet kommer att bli av på tisdag, den 18 maj.

EU:s långtidsbudget, inklusive återhämtningspaketet, förhandlades fram under stor möda förra sommaren. Flera hårt coronadrabbade länder väntar nu på att få pengarna utbetalda.

Skapa kaos

Men innan EU-kommissionen kan ge sig ut på marknaden och låna upp miljardbeloppen måste alla de 27 EU-länderna ha ratificerat upplägget.

En dryg handfull länder återstår, men i inget annat land ser läget lika osäkert ut som i Finland.

– Men det är högst osannolikt att det blir ett nej till EU:s stödpaket. Men det är ändå en ganska spännande omröstning eftersom det kräver två tredjedelars majoritet, säger Dan Ekholm.

Oppositionen skulle kunna fälla förslaget, men det är inte troligt att Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till Moderaterna, vill medverka till att skapa kaos i hela EU.

Följ ämnen i artikeln