Malmö

Salam Shebani, 29, döms till livstids fängelse – beställde mord

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

29-årige Salam Shebani, även kallad ”El Patron” döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan av försök till mord, meddelar Malmö tingsrätt.

Han frikänns samtidigt för anstiftan av ett annat mord.

29-årige Salam Shebani dömdes idag till livstids fängelse av Malmö tingsrätt. Han döms för anstiftan av mordet på Ramelsväg den 30 mars 2017 och ett fall av anstiftan till mordförsök den 2 februari 2018 men frias för anstiftan till mord samma datum. Han döms även för grov penningtvätt.

En 28-årig man döms till 8 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till mord. Hans 27-årige bror, som var åtalad för medhjälp till mord, frias.

Salam Shebani greps i Spanien förra året och utlämnades till Sverige. När polisen, med hjälp av norska kollegor, avkrypterade en telefon som använts vid ett av morden fann man att 29-åringen kallats ”El Patron” eller ”Patron” i konversationen, något han själv tidigare kallat sig även på Facebook.

Polisen misstänkte att ”Patron” har avlönat en mordpatrull för att utföra flera mord i Malmö. Bland annat mordet på en 23-åring man på Ramelsväg 2017 och ett mord och mordförsök på Docentgatan 2018.

Åklagare Lisa Åberg hade yrkat på livstid för Shebani.

– Det är två olika mord som han har anstiftat och jag tycker att straffvärdet bara för mordet på Ramels väg når upp till livstid. Det finns så många graverande och försvårande omständigheter, säger hon.

Även åklagare Pär Andersson som höll i mordet på Docentgatan hade yrkat på livstid. Men tingsrätten fällde inte Shebani för anstiftan av det mordet.

Åklagaren hävdade att Shebani agerat med likgiltighetsuppsåt. Tingsrätten menar att det inte går att bevisa eftersom det saknas uppgifter om beställningen av mordet. Dessutom hade Shebani skickat meddelande till offret att han skulle lämna platsen innan skyttarna kom. Tingsrätten fällde däremot Shebani för anstiftan av försök till mord vid samma tillfälle.

Kvinna med barnvagn

Tingsrätten anser att Shebani ska dömas till livstid på grund av flera försvårande omständigheter. Bland annat att mordet på Ramels väg inneburit svår dödsångest för offret. Man skriver att det var ett beställningsmord som skett under avrättningslika former.

En annan försvårande omständigheterna var att det skedde på allmän plats där bland annat även en kvinna med en barnvagn fanns.

När det gäller mordet på Ramels väg menar tingsrätten att telefonkommunikationen har varit viktig. Den avgörande frågan har varit om Salam Shebani kan knytas till alias ”Patooooooo”. Ett alias som har kommunicerat med, den redan morddömde Ahmad Jawad, före och efter mordet. Enligt tingsrätten så kan man utesluta att det är någon annan än Shebani.

Bakom dådet ligger en konflikt om en kvinna. När Shebani börjar dejta 23-åringens före detta flickvän ser denne rött. Konflikten eskalerar och 23-åringen förstår snart att situationen har urartat. Han anar också att det finns ett dödshot mot honom.

16-årig pojke dödas

Detta blir ännu tydligare för honom när han råkar vara först på plats efter en dödsskjutning i Rosengård den 12 januari 2017. Tonåringen som ligger på gatan har fått ansiktet sönderskjutet. Han heter Ahmed Obaid och är 16 år. På sig har han en likadan jacka som 23-åringen.

23-åringen berättar för polisen att han tror att 16-årige Ahmed sköts av misstag. Att han själv blivit lockad till platsen av en kriminell person som är känd för att ”sälja ut vem som helst”. 

Även åklagare Lisa Åberg anser att 23-åringen var måltavlan när Ahmed Obaid mördades. Att ”Patrons” mordbeställning gick fel.

– Jag menar att det är samma konstellation av personer som ligger bakom men att det blev fel den 12 januari, säger Lisa Åberg.

Tingsrätten gav idag Lisa Åberg delvis rätt på denna punkt.

Man anser att det är mycket som talar för att det var 23-åringen som var den tilltänkta måltavlan för skjutningen. Men rätten tycker inte att bevisen räcker för att fälla en 27-årig man för att ha lockat ut 23-åringen till platsen.

Skulle döda kompanjon

Den 2 februari 2018 skjuts en 30-årig man ihjäl på Docentgatan i Malmö. På platsen hittas offrets telefon. När polisen går igenom den förstår de att det rör sig om en felskjutning. Strax före mordet har en person skickat meddelanden till 30-åringen om att han skulle lura ut en annan man till platsen. Personen förbereder också 30-åringen på att han kan bli gripen. Han skriver:

”... men bara spela dum säg inga kommentarer.”

Polis och åklagare menar att det är Shebani som skickat meddelandet. Detta efter att en utredning om grov penningtvätt lett fram till den 29-årige Malmöbon. Ett kinesiskt bolag ska ha blivit av med flera miljoner kronor när de lurats att betala en faktura till ett bolag i Malmö. 

Enligt polisens utredning var Shebani inblandad i bedrägeriet och ska ha fått en halv miljon kronor till ett konto i Dubai.

En man i 50-årsåldern och flera andra ingick också i bedrägeriet. Men när polisen kom dem på spåren började ”Patron” misstänka att mannen tjallat till polisen. Därför skulle han dö.

Därför öppnar lejda mördare eld på Docentgatan på kvällen den 2 februari. Men de siktar inte på måltavlan. Skotten dödar istället 30-åringen som hade lockat ut den äldre mannen.

Salam Shebani har nekat till anklagelserna mot honom under hela rättsprocessen.

Aftonbladet har sökt hans advokat för en kommentar. 

Texten uppdateras

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Salam Shebani, 29, döms till livstids fängelse

Polisen misstänker att ”El Patron” beställt mordet på en 23-årig man på Ramelsväg 2017.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Polisen misstänker att ”Patron” avlönade en mordpatrull för att skjuta ihjäl en 23-åring på Rammelsväg i Malmö.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Så skulle svensken fritas ur spanskt häkte

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Mord