Isländsk visselblåsare prisas för avslöjande

Malin Johanson/TT

Publicerad 2021-04-21

Jóhannes Stefánsson, årets mottagare av Göteborgs stora hållbarhetspris.

Han avslöjade omfattande korruption och ekonomisk brottslighet på sin arbetsplats – vilket nästan kom att kosta honom livet.

Nu får islänningen Jóhannes Stefánsson ta emot Göteborgs stora hållbarhetspris för sitt arbete mot korruption.

Han började arbeta på Islands största fiskeföretag Samherji 2007 och mellan 2011 till 2016 var Jóhannes Stefánsson även med och ledde verksamheten i Namibia.

Det var också där han förstod att allting inte stod rätt till. I Namibia såg han med egna ögon hur företaget bland annat mutade till sig åtråvärda fiskekvoter.

– Jag trodde att det var så man gjorde affärer, berättar han för TT.

Till slut fick han nog och 2016 valde Jóhannes Stefánsson att lämna företaget. Med sig fick han tusentals dokument med bevis på en utbredd korruptionskultur.

– Efter att jag hade lämnat tog det ett tag att processa allt jag varit med om, säger han.

Hot och trakasserier

Tiden efter att Jóhannes Stefánsson lämnat Samherji blev också början på en period kantad av hot och trakasserier – och mordförsök.

– Det var mycket runt mig då. Propaganda mot mig, trakasserier, risk för mitt liv, berättar han.

Han lämnade till slut Afrika, men visste att han var tvungen att berätta om det han sett och upplevt. Dokumenten han fick med sig kom bland annat att bli en del av "the fishroot files" som publicerades av Wikileaks 2019 och just nu pågår även en utredning i Namibia. Två ministrar i landets regering avgick bland annat i samband med avslöjandet.

Samherji nekar till anklagelserna om mutor.

– Korruptionen är av en sådan omfattning att allmänheten förtjänar att få veta det, säger han.

"Göra rätt"

Trots hoten och trakasserierna ångrar Jóhannes Stefánsson inte att valde att berätta om det han sett.

– För mig handlar det om att göra det som är rätt och det kommer med stora utmaningar och hinder. Det har varit värt det trots alla utmaningar och det är en tröst att utredningen i Namibia går framåt, säger han men tillägger att det är en lång väg kvar.

– Det är först när all korruption kommit upp till ytan och när de som drabbats kompenserats som det kommer kännas bra.

Priset Win win Gothenburg sustainability award, som bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen står bakom, kommer att delas ut i Göteborg i oktober. Pristagaren tilldelas en miljon kronor i samband med ceremonin.