Snö och blåst i norr: "Kan ställa till det"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rikligt snöfall och blåst drabbar boende i delar av Västerbotten och Norrbotten i dag. I inlandet kan det bli upp mot tre decimeter snö på sina håll.

SMHI har utfärdat fyra klass 1-varningar.

Det är säsongens första riktigt stora snöfall som nu i helgen har dragit in över norra Sverige.

Fyra klass 1-varningar för snöfall har utfärdats av SMHI, samtliga i Norrbottens och Västerbottens inland och kustland. I samband med snöovädret kan det även bli blåsigt på en del platser, med tidvis hårda vindbyar.

– Det kan ställa till det med lite drivbildning, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Det blir mycket snö i delar av norra Sverige i helgen. Arkivbild.
Foto: Julia Wall/AP/TT
Det blir mycket snö i delar av norra Sverige i helgen. Arkivbild.

Tre decimeter snö

Allra mest snö väntas i Norrbottens inland, främst i de östra delarna, där det lokalt kan bli upp mot tre decimeter. Även i Västerbottens inland väntas snöoväder.

– Snöfallet kommer avta söderifrån under natten. Men det kan ligga kvar lite enstaka snöbyar även under måndagen i norra Norrland, säger Max Lindberg Stoltz.

Prognosen för snömängden vid kustbandet är något osäker, flaggar SMHI.

Med det sagt väntas runt en decimeter snö eller mer vid Norrbottenskusten, fram till natten mot måndag. Detsamma gäller Västerbottens kustland.

Den som bor i de drabbade snöområdena och ska köra bil bör byta till vinterdäck och ta det försiktigt, då det kan bli siktförsämring i trafiken.

Foto: LÄSARBILD
Begynnande snötäcke i Kiruna.

Lugnare i övriga Sverige

Enstaka snöbyar har även dragit in över Jämtland, Dalarna och Gävleborg på söndagen, berättar Max Lindberg Stoltz, men under dagen kommer snöfallet att avta och vädret klarna upp.

– Det blir lugnare väder i övriga Sverige. Soligt under hela dagen, säger Max Lindberg Stoltz.

Temperaturen ligger över plusstrecket i större delen av landet. I delar av norra Norrland och i fjällområdena väntas minusgrader.

– Vi får se hur temperaturen artar sig. Säsongens lägsta temperatur hittills ligger på 9 minusgrader. Det är inte helt omöjligt att det slås i dag, gissningsvis i Norrbottensfjällen eller norra Lapplandsfjällen, säger Max Lindberg Stoltz.

Blöt period

Måndagen bjuder på en lugn start på veckan vädermässigt med en hel del sol runt om i landet.

– På tisdag inleds en ganska blöt period. Natten mot tisdag kommer ett regnområde som rör sig in från sydväst, inledningsvis över de västra delarna av Götaland och Svealand. Det kommer att sprida sig norrut under hela tisdagen och in mot onsdagen.

Regnet kan ha inslag av snö i delar av Värmland, Örebro län, Västmanland och Uppland på tisdag.

– Möjligtvis blir det även några snöflingor i Stockholm, säger Max Lindberg Stoltz.

Publicerad: