Ilska riktas mot vaccinationsarbetare i Uppsala

Publicerad 2021-03-03

Drygt 20 300 personer har vaccinerats mot covid-19 under de senaste två månaderna i Region Uppsala.

Många hade önskat att det gått snabbare och ilskan har eskalerat under den senaste tiden mot dem som arbetar med vaccinationen.

– Det är rimligt att ifrågasätta, det har vi ingenting emot. Men jag har en känsla av att det fallit lite väl över kanten, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

”När vi har kommit in i det här vaccinationsarbetet så har det tippat över till en obalans som jag inte tycker är okej”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsirektör.

Region Uppsala har översvämmats av mejl och telefonsamtal med frågor och synpunkter sen pandemin bröt ut. Men det är först nu som en del medarbetare begärt hemligt nummer.

– Det finns en aggression i kontakterna som inte funnits förut, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Han får en del ilskna mejl, men det är framför allt de som jobbar med vaccinationsarbetet som får ta emot dem, säger han.

– Ofta är det kopplat till en otålighet, till att vi inte kan vaccinera i den takt som man förväntat sig. Men vi använder allt vaccin vi får, och där kanske inte informationen varit glasklar från vaccinationssamordnarens sida. Det negativa har inte kommit fram lika snabbt som det positiva, vilket skapar en osäkerhet.

Samtidigt har en del reagerat på ett sätt som han inte anser är acceptabelt och säkerhetsavdelningen har behövt kopplas in. Regionen för även dialog med Säpo och dokumenterar numera alla situationer som upplevs som hotfulla.

”Besvärligt för sjukvården”

– När vi har kommit in i det här vaccinationsarbetet så har det tippat över till en obalans som jag inte tycker är okej. Ett ifrågasättande och brist på tillit som faktiskt är väldigt besvärligt för sjukvården att hantera. Det har fallit över gränsen tycker jag när det är så många som försöker göra så mycket under så kort tid för att få igång ett väl fungerande vaccinationsarbete. Och så här långt så har vi inte haft några som helst problem med att vaccinera.

Hälso- och sjukvårdsdirektören känner inte till att någon medarbetare ska ha fått några direkta hot eller personangrepp riktade mot sig, vilket en del tjänstemän, smittskyddsläkare och vaccinsamordnare larmat om i andra delar av landet.

Vaccinsamordnaren i Region Uppsala har avböjt en intervju, men Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala, säger att han varit förskonad från hat och hot hittills.

– Jag tror att man förstår att det är Folkhälsomyndigheten som tar grundkursen och så styr regionerna efter det. Vi kan göra smärre kursändringar, men det är sällan som jag får frågor om varför Sverige inte stängde ner i våras eller såna saker. Jag tror att vi är förskonade regionalt, jämfört med riksföreträdarna. Anders Tegnell behöver till exempel stå och försvara vad Sverige har gjort i varje ögonblick under pandemin och bär allt på sina axlar, säger han.

Han upplever inte heller att det varit några hårda ord från lokala medier angående regionens hantering än så länge.