Orosanmälan om hundra Malmöbarns hälsorisk

TT

Uppdaterad 2021-01-27 | Publicerad 2021-01-19

I bostadsområdet som kallas "Kinesiska muren" befarar Malmös miljöförvaltning att barnen utsätts för hälsorisker. Arkivbild.

Över hundra barn utsätts för hälsorisker i en misskött fastighet i Malmö, befarar kommunens miljöförvaltning, som har gjort en orosanmälan till socialtjänsten.

– Nästan varje dag går strömmen. I går köpte vi ficklampor som barnen ska leka med så att de inte blir rädda när strömmen går, säger en pappa som bor i huset till Sydsvenskan.

Vid miljöförvaltningens tillsyn av bostäderna före jul var det stora fuktproblem i alla lägenheter som besöktes, berättar Vian Mirza, chef för miljöförvaltningens tillsyn av bostäder, för tidningen. Eftersom uppvärmningen ofta är ur funktion har många skaffat egna elelement och när många sådana används samtidigt blir det strömavbrott.

Tidningen beskriver problem med krossade fönster, smuts, råttor och hissar som är ur funktion. En bidragande orsak till orosanmälan är också att det enligt polisen varit problem med kriminalitet och droghandel kring huset.

Hade det varit ett hyreshus hade miljöförvaltningen kunnat ansöka om tvångsförvaltning, men fastigheten ägs av två bostadsrättsföreningar.

Ordföranden för en av dem förklarar problemen med långvarig misskötsel av föregående styrelse och pengabrist.

– Vi försöker lösa det här men det finns inte pengar. Den gamla styrelsen, genom sina Stockholmsbolag, äger 34 av 72 eller 74 lägenheter, och de betalar inga avgifter. Sedan har vi andra medlemmar som heller inte sköter sina avgifter. Vi försöker driva detta vidare genom Kronofogden, men det är en lång process, säger föreningens ordförande Ata Jahaveri till tidningen.

PODD Ett hus – över 100 orosanmälningar

Aftonbladet Daily med Erika Oldberg, reporter på Sydsvenskan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln