Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ishiguro

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur.

– Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också, säger Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius till TT.

Till BBC säger pristagaren att utnämningen är en ”magnifik ära”.

– Det betyder att jag går i fotspåren av de största författarna som någonsin levt, vilket är ett fantastiskt lovord, säger Ishiguro till BBC.

Kazuo Ishiguro.
Foto: AP
Kazuo Ishiguro.

I dag, torsdag, tillkännagav Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius vem tilldelats Årets Nobelpris i litteratur.

Valet föll på den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro, 62.

Akademin motiverar sitt val följande:

”Som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.”

Kazuo Ishiguro föddes 1954 i staden Nagasaki i Japan och är en brittisk-japansk författare av romaner, noveller och tv-manuskript.

Hans första bok ”A Pale View of Hills” kom ut 1982 och totalt har Ishiguro släppt åtta böcker samt skrivit flera manuskript för film och tv.

Ishiguros böcker har översatts till 20 språk och han blir den hundrade mannen som belönas med litteraturpriset.

Ishiguro: ”En magnifik ära”

Till BBC säger vinnaren, som vid tidpunkten inte fått något samtal från akademin och därför var osäker på om det var en bluff, att utmärkelsen är en ”magnifik ära” och ”förbluffande smickrande”.

– Det betyder att jag går i fotspåren av de största författarna som någonsin levt, vilket är ett fantastiskt lovord, säger Ishiguro till BBC.

Han hoppas även att Nobelpriset ska vara en positiv kraft i världen.

– Världen befinner sig i en mycket osäker tid. Jag kommer att bli djupt rörd om jag på något sätt kommer kunna vara en del av ett klimat som kan bidra till en positiv atmosfär i denna väldigt osäkra tid.

Danius: En utsökt romanförfattare

Svenska akademins ständiga sekreterare Sara Danius ger sin bild av Kazuo Ishiguro för TT:

–  Årets pristagare är en utsökt romanförfattare. Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också.

Hon rekommenderar läsare om inte läst något av Ishiguro tidigare att börja med ”Återstoden av dagen”.

– Det är en alldeles utmärkt start. Ishiguro kan skriva det som är skrattretande och samtidigt djupt tragiskt, säger hon till TT.

Enligt tidningen The Guardian drömde Ishiguro tidigare i livet om att bli musiker. Hans spelade på klubbar och ska ha skickat sina demoband till producenter som efter 15 sekunders lyssnade avfärdade hans inspelningar som ”Hiskeligt! Inget bra, grabben. Försvinn!”.

Flera storfavoriter i toppen

Förra årets vinnare, musikern och låtskrivaren Bob Dylan, blev en riktig skräll och det har därför spekulerats i att årets val kanske blir mer säkert.

Bland spelbolagen och litteraturkritiker har spekulationerna gått varma de senaste dagarna. I topp fanns den kenyanske författaren och dramatikern Ngũgĩ wa Thiong’o, den japanska författaren och översättaren Haruki Murakami samt den kanadensiska författaren och poeten Margaret Atwood.

Även den syriska poeten Adonis, israeliska författaren Amos Oz och den kinesiska författaren Yan Lianke har legat högt på topplistorna.

Bland de mer otippade förslagen fanns bland annat artisten Kanye West, Game of Thrones-författaren George R.R Martin och president Donald Trump.

Vägrade kommentera priset

Förra årets vinnare Bob Dylan slog ned som en bomb i kulturvärlden och ledde till heta diskussioner som sträckte sig långt förbi Nobelfestens slut.

Den skygga musikern, som inte gick att nå på flera dagar efter utnämningen, deltog inte på Nobelfesten samt lät den obligatoriska Nobelföreläsningen vänta till bara några dagar innan den sex månader långa tidsfristen löpte ut.

Priset kommer officiellt att delas ut den 10 december under Nobelfesten.

LÄS VÅR DIREKTRAPPORTERING från tillkännagivandet:

Publicerad:

LÄS VIDARE