Peter Madsens advokat: Han vet inte hur Kim Wall dog

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Madsen har blivit feltolkad av polisen.

Det anser hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

– Min klient vet inte hur hon dog, säger hon till danska TV2.

Senare medgav Köpenhamnspolisen att de kunnat vara tydligare.

1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark hävdar att det som Peter Madsen sagt i polisförhör har feltolkats av polisen. Arkivbild.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark menar att polisen misstolkat hennes klients berättelse om hur journalisten Kim Wall dog.

I ett pressmeddelande i måndags skrev Köpenhamnspolisen att Peter Madsen förklarat att Kim Wall dog till följd av kolmonoxidförgiftning i ubåten vid en tidpunkt då han själv befann sig på ubåtens däck.

Advokaten: Blivit feltolkad

Men detta menar nu hans advokat inte stämmer. Hon menar att Madsen inte har sagt att Kim Wall miste livet till följd av kolmonoxidförgiftning.

Det framgår av uppgifter från ett stängt förhör vid vilket Betina Hald Engmark deltog och hon har själv även läst igenom hela förklaringen.

– Det kan finnas många olika gaser i avgaser, säger Betina Hald Engmark till TV2 och fortsätter:

– Min klient vet inte hur hon dog. Inte vid någon tidpunkt har han sagt att han vet hur hon dog, säger hon till danska TV2.

Vill få uppgifterna rättade

Enligt Betina Hald Engmark har Madsen bara förklarat att han befann sig uppe i ubåtstornet medan Kim Wall befann sig nere i botten av farkosten, att det var undertryck och att det fanns avgaser i luften.

Betina Hald Engmark vill nu få sin klients uppgifter rättade, uppger TV2.

Däremot medger hon att Madsen har erkänt att han styckat Kim Wall och dumpat kroppsdelarna i vattnet. Något han inledningsvis förnekade.

Polisen: Kunde varit tydligare

Vidare förnekar Madsen anklagelserna om att han ska ha begått grova sexuella övergrepp på Kim Wall, uppgifter som blev kända i måndags.

Senare under onsdagen medgav den danska polisen för den danska kvällstidningen BT att de kunnat ha formulerat sig bättre i sitt uttalande.

”Det är rimligt att hon går ut med detta förtydligande. Vi har sagt att Kim Wall dog till följd av kolmonoxidförgiftning. Det är kärnan i ett 36-sidigt förhör, men det är sant som försvarsadvokaten hävdar, att det är en av förklaringarna. Det kan också ha varit ett undertryck i ubåten. Även i pressmeddelandet och på presskonferensen medger vi att vi inte känner till dödsorsaken” säger Jens Møller Jensen vid Köpenhammpolisen till BT.

Väcka åtal innan årsskiftet

Peter Madsen är häktad fram till 15 november då han antingen kan kräva en ny domstolsgranskning eller gå med på att vara fortsatt inlåst.

Åklagaren räknar dock med att kunna väcka åtal före årsskiftet och att huvudförhandlingen preliminärt inleds den 8 mars nästa år.

För närvarande genomgår Madsen en rättspsykiatrisk utredning.

Publicerad:

LÄS VIDARE