Valborgsvarningen: ”Unga lockas med droger och pengar”

Publicerad 2023-04-30

I ett mejl från kommunen varnas föräldrar på Öland.

Ungdomar kan luras in i kriminella gäng under valborgsfirandet i Kalmar.

”Unga lockas med droger, pengar och dyra märkeskläder”, står det i varningen.

Mord och skjutningar kopplade till gängkriminella miljöer. Under förra året skakades Kalmar av vad som beskrivits som en ”oroväckande utveckling”.

Inför valborg har man i den öländska kommunen Mörbylånga nu skickat ut en varning till vårdnadshavare. Ungdomar kan lockas till att gå med i kriminella gäng under firandet i Kalmar. Något som Ölandsbladet rapporterar om.

”Vi vet att det sker nyrekrytering bland våra barn till olika kompisgäng i Kalmar”, skriver kommunen i ett mejl till föräldrar.

Erbjuder unga ett Lisebergsbesök i stället för valborgsfirande i Kalmar.

Lockas med droger och pengar

Varningen kommer från kommunens SSPF-arbetsgrupp. En samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgård. Man uppmanar vårdnadshavare att vara nyfikna på vad barnen gör och med vilka de umgås med.

”Det finns unga som lockas in i detta umgänge genom erbjudanden om till exempel droger, pengar, dyra märkeskläder och tillhörigheter.”

Sofia Eriksson är kommunpolis på Öland och deltar med arbetet i gruppen.

– Det kan låta lite dramatiskt, men så dramatiskt är det inte. Vi vill bara öka medvetenheten, säger hon till Aftonbladet.

– Valborg är en av våra riskkvällar som vi har under året. Då vi vet att ungdomar kan testa på att dricka alkohol och droger för första gången. Vi vill uppmärksamma vårdnadshavare om att det förekommer. Det är ju inte unikt för Öland, utan det gäller över hela landet.

Större oro

Sofia Eriksson menar att oron blivit större på Öland sedan utveckling i Kalmar 2022. Utöver det oroas man av ungdomarnas alkohol- och drogvanor, som uppges vara bland de värsta i länet, enligt Ölandsbladet.

– En undersökning visar att Mörbylånga kommun har en del att jobba på, säger Sofia Eriksson.

Ett led i arbetet mot alkoholen och drogerna anordnas ”Fullt ös”, ett nyktert valborgsfirande i Kalmar som riktar sig mot ungdomar. Men i Mörbylånga erbjuds ännu ett alternativ – en resa till Göteborg och nöjesparken Liseberg.

Följ ämnen i artikeln