Man åtalas för grov våldtäkt och försök till mord i Norberg

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2022-09-14

Mannen sa att han dödat sin tidigare fru. Sedan knuffade han ner kvinnan i ett 24 meter djupt gruvhål i Norberg, enligt uppgifter.

Hon överlevde mirakulöst mot alla odds och nu åtalas mannen för grov våldtäkt och försök till mord.

– Jag kan konstatera att jag har väckt åtal för två väldigt allvarliga brott, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing.


 Uppdatering 221021: Han döms för att ha knuffat ner kvinna i gruvhål


Den 22 april hittades en kvinna i nere i ett 24 meter djupt gruvhål i Norberg av förbipasserande som hörde hennes rop på hjälp.

I utredningen skulle det senare komma fram att kvinnan blivit nedknuffad i hålet av mannen.

Kvinnan har uppgett att mannen ska ha sagt att han dödat sin förra fru innan han knuffade ner henne i gruvhålet, enligt uppgifter. Mannen har i ett tidigare förhör sagt att han inte vet vart hans tidigare fru befann sig sedan flera år tillbaka.

Strax innan händelsen i Norberg ska mannen och kvinnan ha åkt bil tillsammans. Mannen ska då ha sagt att han ville gifta sig med henne och när kvinnan svarade nej ska han ha våldtagit henne, enligt uppgifter.

Kvinnan hittades  i ett gruvhål, 24 meter ner.

Kvinnan hade inte möjlighet att lämna

Sedan knuffade han ner henne i gruvhålet där hon tros ha befunnit sig under en längre tid.

Nu har åtal väckts mot den misstänkte mannen. Han åtalas för grov våldtäkt och försök till mord. Enligt åklagaren har mannen tvingat till sig samlag med kvinnan genom både misshandel och dödshot.

– Det som framgår av min gärningsbeskrivning är att det har varit ett sexualbrott en våldtäkt först, och sen då så har kort efter det har han puttat ner henne i det här gruvhålet och också då låtit henne vara kvar där helt enkelt. Cirka 24 meter, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing.

Hon bedömer våldtäkten som grov och förklarar att den skedde på en enslig och farlig plats där kvinnan inte hade någon möjlighet att lämna.

– Det handlar dels om själva våldet och hoten men sen också den geografiska plats som det här inträffar på. Det är ute i skogen, det är väldigt öde det finns inte människor eller bebyggelse i närheten, säger Ann-Sofie Trossing.

Handlingar som Aftonbladet har tagit del av visar att mannen kom till Sverige i samband med flyktingvågen 2015. Han ansökte då om uppehållstillstånd.

Migrationsverket avslog dock hans ansökan två år senare och beslutade om utvisning.

Beslutet om utvisning överklagades 2018 men Migrationsdomstolen avslog överklagandet. Samma år beslutade domstolen att inte bevilja prövningstillstånd.

Tidigare dömd

Handlingar från tingsrätten visar att den nu åtalade mannen har dömts för flera brott däribland narkotikabrott och grov olovlig körning.

I samband med att Jonas Hallin och hans två barn var ute och letade efter en gammal gruvby hörde de kvinnans rop på hjälp. Vid gruvhålet hörde han en kvinna som skrek ”Help”.

– Jag hörde på personens röstläge att det var allvar. Hon lät trött och olycklig. Det lät som att det här var hennes sista rop på hjälp, har Jonas tidigare berättat för Aftonbladet.

Kammaråklagare Ann-Sofie Trossing har även yrkat på utvisning.

– Det stämmer att det finns ett yrkande av utvisning. Det är i slutändan tingsrätten som bestämmer, säger hon.

Följ ämnen i artikeln