Här röstade 39 procent i riksdagsvalet

”Folk känner sig missnöjda”

Publicerad 2022-09-14

SÖDERTÄLJE. Valdeltagandet sjunker i hela landet.

I Södertälje rasar det och värst är det i stadsdelen Ronna där färre än varannan person röstar.

– Folk känner sig missnöjda, säger Ronnabon Ayanle.

Valdeltagandet har sjunkit i hela landet. I förra valet låg det på 87 procent medan det i år har sjunkit till ungefär 83 procent.

I Södertälje har det länge funnits områden som hamnat längst ner på listan vad gäller valdeltagandet i landet. Enligt de preliminära siffrorna låg det i Södertälje på 68,4 procent.

I stadsdelen Ronna i Södertälje var valdeltagandet bland de lägsta i hela landet 2018 och i år ser det ut att bli ännu lägre.

I stadsdelen Ronna i Södertälje var valdeltagandet bland de lägsta i landet i riksdagsvalet 2018 med 48,7 procent i distriktet Ronna Norra.

2022 ser Ronna Norra ut att få lägst valdeltagande i hela Sverige och valdeltagandet ser ut att bli ännu lägre den här gången. Enligt de preliminära siffrorna ligger valdeltagandet på 39,9 procent.

”Jag tror att massa folk som bor här är missnöjda”, säger Ronna-bon Ayanle.

Ayanle bor i Ronna och var en av de som förtidsröstade i valet. Han berättar att inte alla i hans familj gick och röstade.

– Jag kan bara prata utifrån mig själv Jag har röstat, men i min familj finns det åtta familjemedlemmar och det är bara två som har röstat. Sex av dem har inte röstat. De känner sig inte nöjda med hur alla partier förklarar vad de ska göra i framtiden, det är polariserat, säger Ayanle.

Har du försökt få dem att rösta?

– Ja, men det är deras ansvar och jag har tagit mitt ansvar.

”Handlar om missnöje”

Ayanle tror att det låga valdeltagandet bland annat handlar om ett missnöje.

– Jag tror att en massa folk som bor här är missnöjda. Det är mycket gängkriminalitet och polisen är alltid ute på gatan och regeringen har inte gjort mycket för att ändra på det.

”Jag tycker att alla ska gå och rösta här i landet för det är någonting fint med det”, säger Jan Kourie.

Jan Kourie kom till Sverige för ungefär fem år sedan. Det är första gången han röstar i valet.

– Jag tycker att alla ska gå och rösta här i landet för det är någonting fint med det, säger Jan Kourie.

Han hänvisar till att många kommer från länder där demokrati och frihet är begränsat.

– De upplever kanske en rädsla som de gjorde i sina hemländer, att man blir ”jagad” av de ansvariga och då vill de inte hamna i den här situationen, säger Jan Kourie.

”Tänker varför ska de rösta?”

Luma Salam är boende i Ronna. Hon röstade med hela sina familj på valdagen. 

– Jag tycker det är viktigt att man röstar. Jag, min man och mina barn, 18 och 20 år, vi gick alla fyra tillsammans och röstade. 

Varför valdeltagandet är så lågt vet hon inte. 

– Människor kanske känner ”varför ska vi rösta” eller att de inte hinner, säger Luma.

Luma Salam röstade med hela sina familj på valdagen.

I Södertälje låg det totala valdeltagandet i år på ungefär 68 procent, enligt de preliminära siffrorna.

Viktoria Hjulström (S) är ordförande för den politiska styrgruppen för valfrämjande åtgärder i Södertälje.

– Det är en generell trend tänker jag i hela landet. Att valdeltagandet har minskat i hela landet, det är sorgligt och tråkigt. Människor har inte valt att använda sin röst, säger Viktoria Hjulström.

Hon säger att kommunen kommer att analysera resultatet och hur de ska arbeta framåt. Hon säger att hon inte vet om hon är förvånad.

– I den här valkampanjen och även i förra valkampanjen, när vi knackar dörr i till exempel ett område som Ronna så är det väldigt få dörrar där det stämmer vem som öppnar dörren, säger Viktoria Hjulström.

Viktoria Hjulström (S) är ordförande för den politiska styrgruppen för valfrämjande åtgärder i Södertälje

Felaktiga folkbokföringar

Enligt Viktoria Hjulström påverkar de felaktiga folkbokföringarna, som länge varit ett problem i Södertälje, även valdeltagandet.

– Det kan vara en faktor, är du folkbokförd på en adress i Ronna men bor i Örebro, Spanien eller Malmö så får du inte ditt röstkort. Du nås heller inte av informationen och människorna som bor i lägenheten.

En annan faktor kan vara ett upplevt utanförskap där människor inte känner sig som en del av samhället menar Viktoria Hjulström. Hon är själv orolig över det låga valdeltagandet.

– Som politiskt aktiv och engagerad samhällsmedborgare i Sverige så är det klart inte bra. Jag tycker det är sorgligt och tråkigt och jag hoppas det ska vara en signal till partierna och civilsamhället att vi behöver få människor engagerade och förstå att politik inte är en dokusåpa, politik är på riktigt och politik är viktigt, säger Viktoria Hjulström.

ANNONS