Betalar 80 000 kronor per år – för skola med pool och padelbana

Publicerad 2022-12-27

MARBELLA. Svensk utbildning och små klasser – och en skolgård med konstgräs, pool och padelbana.

För det får svenska föräldrar i Marbella betala upp till 80 000 kronor per år.

– Till de riktigt bra skolorna i Sverige är det nästan alltid långa köer, säger Sara Viljosson, rektor för Svenska skolan.

Grindarna öppnas från en vaktkur. Några hundra meter in i La Alzambra, ett ”gated community”, granne med en mäklarbyrå och en skönhetssalong, vajar Svenska skolans flaggor stolt.

Inne pågår den årliga julbasaren. Hemgjorda juldekorationer har hängts upp och det säljs varmkorv och hembakat fika. Inne på välgörenhetsloppisen bläddras det i Bamsetidningar. En lärare går klädd i julpyjamas, en annan har på sig tomteluva.

Ute umgås föräldrar bland lekande barn. Sigrid Westlund, 9, från Sundsvall är imponerad av sin nya skola.

– Det bästa är poolen. Vi har också en king-ruta och gräsmatta, säger hon.

Men det är inget poolparty idag. Basaren lyckades pricka in en av Marbellas få regnmulna dagar och poolen är avspärrad med staket.

– Vi fick flytta allt inomhus, men det gör ingenting. Vi blir glada när det regnar här, säger Sara Viljosson, som är rektor på skolan sedan ett år tillbaka.

Här märks svenskboomen tydligt. Skolan har vuxit från 15 elever när den öppnade 2003 – till att nu ha nästan 200 elever från förskola upp till gymnasium – som dock sker på distans. I februari växer skolan med tre nya klassrum för att ta emot ännu fler.

”Vill ha trygghet”

Men tryggheten – ett av skolans fokusomården – är kvar, enligt Sara Viljosson. Klasserna är på mellan 15 och 20 elever.

– Det är just trygghet man söker. Att barnen ska få ha lek och ett utforskande arbetsätt – det som den svenska läroplanen står för. Man vill att det ska finnas en värme och trygghet som vi har här.

Är trygghet något man har saknat i skolan hemma i Sverige?

– Det finns fantastiska skolor i Sverige och barnen kommer överallt ifrån, små trygga skolor men också från stora skolor med rätt stökig miljö.

Enligt Sara Viljosson finns det familjer som valt att lämnat den svenska skolan snarare än Sverige.

– Många av de riktigt bra skolorna i Sverige har långa köer och det är svårt att komma in. Har man då möjligheten och är sugen på att testa något nytt så flyttar man hit.

Skolan har vuxit från 15 elever när den öppnade 2003 – till nästan 200 elever i dag.

”Alla lärare står och tar emot en”

Sandra Wallin och hennes man Sebastian flyttade ner i augusti med barnen Vincent, 6, och Angeline, 5. Idén att testa en ny vardag någon annanstans väcktes under pandemins hemmajobbande. Den svenska skolan bidrog till att de valde Marbella.

– Vi ville ha en svensk skola dit vi skulle flytta. De får svenska språket och en svensk utbildning samtidigt som de lär sig spanska tidigt, säger Sandra Wallin.

Hon säger att barnen trivs bättre här.

– Det är glatt och en härlig stämning, alla lärare står och tar emot en på morgonen. De har ju också valt att flytta ner hit, säger hon.

Klassrummen har dörrar i glas ut mot skolgården. De brukar öppnas helt för att få in sol och frisk luft. Och solkustens klimat tar inte bara bort bråk om overaller och vantar på morgonen – det möjliggör också lektioner på gården större delen av året.

Ute på konstgräsmattan leker Alex, 3, under uppsikt av sin mamma Mia Andersson. Hon har testat både den brittiska och spanska skolan för sina två äldre pojkar, men var inte nöjd.

– I den brittiska skolan ska man läsa och skriva vid fem år. Den spanska skolan var bra, men vi saknade lekfullheten. Här får man lära sig att tänka utanför boxen och inte bara trycka in kunskap, säger hon.

”Har höjt alla sina betyg”

Att barnen här bara har svenska skolkompisar är en knepig fråga, tycker hon.

Man får ett nytt perspektiv som svensk utomlands. Vi har integrerat oss här i tre år men upplever ändå att man mest är med svenskar här i Marbella.

För Joshua Dmiter Taikon, 13, som flyttade hit i augusti, har den nya skolan blivit ett lyft.

– I min förra klass var vi 27 barn, nu är vi 13. Det blir mindre stök och man lär sig bättre, säger han.

Att alla pratar svenska gör det lite lättare att lära känna alla, tycker han. Joshua har höjt sina betyg och fått bättre självförtroende i den nya skolan, säger hans mamma.

– Här har de tid att ge honom det stöd han behöver. Hade jag vetat det här hade vi flyttat tidigare. Det är värt varenda krona.

För kostar gör det. Upp till 80 000 kronor per elev och läsår. Utöver det statsbidrag som skolan får för utbildningen.

Enligt Sara Viljosson är det dock ”väldigt blandat” vad elevernas föräldrar jobbar med. Det är egenföretagare, mäklare, vinimportörer, hundtränare och försäljare av hästprodukter – men också sjuksköterskor och byggarbetare. Men det blir allt vanligare med föräldrar som jobbar kvar på sitt jobb hemma i Sverige.

På väggarna hänger elevarbeten om det spanska kungahuset, spanska ord och spanska uppfinningar. Det är viktigt att lära dem om det spanska samhället, säger Sara Viljosson. Samtidigt omges alltså eleverna varje dag bara av svenska kompisar och lärare.

Rektorn medger att det blir en delvis skyddad värld.

– Vi pratar mycket om det med föräldrarna. Här lär man sig engelska och spanska från tre år. Men blir barnen spansktalande? Nej, det blir man inte om man bara umgås med svenskar.

Hon uppmuntrar familjer att söka sig utanför skolan och att sätta barnen i spanska sport- eller kulturaktiviteter. Något många som stannar längre gör.

– Men de som bara ska göra ett år här nere – nej då kanske man kanske inte sätter barnen i spansk fotbollsskola.

Basaren är över. Runtom Sara Viljosson packar lärare och elever snabbt ihop. Snart är det dags för skolans största tradition: luciatåget genom Marbellas gamla delar. Om alla får vara lucia?

– Nej, det är alltid den som har gått längst på skolan som är, säger Sara Viljosson.