Maktmissbruk, spritfester och lyxresor - flerårigt gräv avslöjade förbund efter förbund

Aftonbladets granskning förändrade fackföreningsrörelsen

Uppdaterad 2020-01-10 | Publicerad 2020-01-09

Aftonbladets fleråriga granskning av fackförbunden berör över 1,4 miljoner medlemmar.

Flera facktoppar har tvingats avgå och flera förbund har fått göra upp med sin historia och ändra sina regler.

Här är historien om alla avslöjandena om maktmissbruk, spritfester, lyxresor och slöseri med medlemspengar – som ledde till att den svenska fackföreningsrörelsen stöptes om.

I början av 2020 stormar det rejält kring biskoparnas och prästernas fackförbund - Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.

Medlemmar lämnar förbundet och under december kräver flera lokala stiftskretsar förbundsdirektören Vibeke Hammarströms och förbundsordförande Bror Holms avgång.

Anledningen är Aftonbladets granskning.

Hemligt avtal

Aftonbladet avslöjar bland annat ett hemligt avtal där facktoppen Hammarström vill köpa sin förbundsjurists tystnad för 612 000 kronor av medlemmarnas pengar.

Förbundsjuristen har tidigare larmat internt om en vårdslöshet med medlemmarnas pengar.

Behövde ljuga

I det hemliga avtalet förbjuds förbundsjuristen att göra polisanmälningar – och måste ljuga om sin tidigare larm om slöseri och missförhållanden.

De anklagelser/påståenden som lämnats har visat sig felaktiga och beror på att jag misstolkat information och sammanhang”, ska förbundsjuristen intyga för att få pengarna.

Lyxkonsumtion

Avslöjandena handlar även om hur Hammarström använt förbundets kreditkort till en rad ifrågasatta inköp.

Det gäller exempelvis utsvävningar med vin för upp till 1 500 kronor för en flaska, påkostade krognotor, dyra väskor och dyra flygresor till Paris och Wien med betalda nöjen för styrelsen.

Miljonkontor på Östermalm

Samtidigt har KyrkA vägrat redovisa en rad kostnader - däribland hur mycket medlemmarna fick betala för köpet av det påkostade kontoret på Östermalm i Stockholm som ska kostade över 22 miljoner kronor, enligt dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Medlemmarna rasar mot förbundet och kräver ledningens avgång:

– Det känns sorgligt. Det är en ganska klassisk maktkorruption där man till sist tycker att man kan göra lite som man vill, trots att det inte ens är ens egna pengar, säger prästen Andreas Thalenius.

Aftonbladet har tagit del av det hemliga avtalet som förbundsjuristen har fått.

”Fullständigt overkligt”

Efter avslöjandet om hur förbundet försökt köpa sin förbundsjurists tystnad får KyrkA stenhård kritik på sociala medier:

“Låter fullständigt overkligt o häpnadsväckande - en redan miserabel situation förvärras i kubik”, kommenterar den tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

Martin Rex, reporter på Dagens Industri, stämmer in i kritiken:

“Om Swedbanks krishantering var dålig vet jag inte hur man ska beskriva Kyrkans Akademikerförbunds. Sämst i världshistorien?”

”Helt obegripligt”

Kriskommunikationsspecialisten Hampus Knutsson, som arbetar på Prime, ställer sig frågande till kyrkfackets agerande:

– Som utomstående betraktare så skulle man ju kunna tänka sig att företrädare för kyrkfacket skulle ha särskilt gott omdöme, med tanke på kristendomens budskap. Men det verkar vara precis tvärtom. Och att facktoppar beter sig på det här sättet med medlemmarnas pengar 2019 är helt obegripligt, har de inte läst om Kommunal, Ledarna, Unionen och så vidare?

Kostade 40 miljoner

Samtliga förbund som Hampus Knutsson tar upp har avslöjats i Aftonbladets fleråriga granskning.

Under 2019 avslöjade Aftonbladet även ett omfattande slöseri inom Ledarna, Sverige fackförbund för chefer.

Bara löner och övriga utgifter för den tidigare ordförande Annika Elias och vd:n Per Hedelin hade under sex år kostat medlemmarna över 40 miljoner kronor.

Porsche som tjänstebil

VD:n Per Hedelin har haft en Porsche som tjänstebil och hans fru har bjudits med på en rad tjänsteresor - bland annat till Medelhavet.

Samtidigt fördubblade Andreas Millers sin lön när han blev fackordförande för Ledarna, han fick en tjänstebil i halvmiljonklassen, årskort på tåget och privat sjukvårdsförsäkring.

Totalt kostar Miller medlemmarna omkring 2,6 miljoner kronor per år, samtidigt som förbundet gått back med mångmiljonbelopp de senaste åren.

Ledarna hade även gjort av med miljonbelopp på nöjesbetonade utlandsresor, där facktopparnas anhöriga hade fått semestra på medlemmarnas bekostnad.

På bara tre resor till USA gjorde facktopparna av med 1,4 miljoner kronor.

Tvingades avgå

Granskningen ledde till att Hedelin - som var landets bäst betalda facktopp - tvingades avgå.

Förbundet gjorde även stora förändringar i sina regler och tillsatte en extern revisionsbyrå.

Lämnade sin tjänst

Under 2019 lämnade även den samhällspolitiska chefen Henrik Ehrenberg sin tjänst på Unionen - Sveriges största fackförbund.

Bakgrunden var att Aftonbladet tidigare hade avslöjat förbundets dyra resor med business class, boenden på lyxhotell och kostsamma satsningar på ett pop up-kontor i New York.

När Aftonbladet då bad om en intervju med förbundsordföranden Martin Linder om pengarullningen hänvisade Unionen till Henrik Ehrenberg – som valde att mörka de exakta kostnaderna.

– Det intressanta för våra medlemmar är inte hur mycket en enskild resa har kostat, sa han.

”Bristande rutiner”

Efter Aftonbladets avslöjanden anlitade Unionen revisionsbyrån EY för att granska förbundet.

Revisionsbyrån slog ner på en rad punkter som exempelvis ”Resor i business class vid kortare resor”, ”attestering av egen resa”, ”hantering av bonuspoäng”, ”bristande rutiner för krav på underlag...”.

Enligt Aftonbladets källa förekom även Ehrenberg i revisionen.

”En hel del pengar”

– Han har rest mycket i business class och varit ute och representerat på restauranger och gjort av med en hel del pengar, och det här är en del av det som har granskats, sa källan.

Enligt Ehrenberg själv slutade han av personliga skäl, men enligt Aftonbladets källa var det inte hela sanningen.

– Man vill tysta ner det här så det inte blir en skandal, sa källan som har god insyn i förbundet.

Ehrenberg har inte velat kommentera sin avgång för Aftonbladet - men har uppgivit för Expressen att han sa upp sig av “personliga skäl”.

Tvingades avgå

Under 2019 tvingades även LO-förbundet Elektrikernas ordförande Jonas Wallin att avgå. Aftonbladet avslöjade hur Wallin under sex år hade haft fri tillgång till en lägenhet i centrala Stockholm som sammanlagt kostat medlemmarna över 300 000 kronor.

Medlemmarna hade även fått stå för närmare 90 000 kronor för mat och alkohol till en 50-årsfest för Wallin.

Efter att Aftonbladet hade granskat förbundet kontaktades Elektrikerna och deras kommunikationschef Mikael Romero för att ordna en intervju med Wallin.

Det går väl bra om vi kan ha en intervju med honom?

– Ja, men absolut. Det kan jag inte tänka mig annat. Så skicka frågorna du så ska jag kontakta honom och se till att ni får möjlighet att göra en intervju, lovade Romero.

”Omedelbar verkan”

Aftonbladet mejlade då samtliga frågor till förbundet.

Men Elektrikerna återkom aldrig.

Istället gick förbundet ut med ett pressmeddelande, där det meddelades att Wallin lämnade:

“Svenska Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin har idag på egen begäran med omedelbar verkan lämnat posten som förbundsordförande. Skälet är att förbundet inte haft den utveckling som han önskar.”

Wallin ställde aldrig upp på en intervju.

Lyxresa till Asien

Under 2018 avslöjades Aftonbladet även hur Transport skickade 12 facktoppar på en lyxkonferens i Singapore för 600 000 kronor.

Året innan hade Aftonbladets “200 sekunder” även avslöjat hur Transports dåvarande ordförande Lars Lindgren missbrukade sin ställning.

Fackförbundets medlemmar hade fått betala lyxmiddagar med hummer och ostron, årgångswhiskey, dyra viner och resor han gjort med en privat vän.

Till slut tvingades Lindgren avgå.

Privat semester

I oktober reste den nye ordförande Tommy Wreeth och flera ledande företrädare på en konferensresa till Singapore för runt 600 000 kronor – en resa som enligt Wreeth var helt enligt reglementet.

Syftet var att de skulle delta i en internationella kongress.

Samtliga av Transports företrädare flög business class för cirka 25 000 kronor per person, trots att företrädare flög dit upp till åtta dagar innan konferensen började – för att semestra.

Ordförande Tommy Wreeth var själv en av dem som inledde med en privat semester.

Borta en månad

En av Transports företrädare var borta i nästan en månad – och flög hem först 17 dagar efter att konferensen hade slutat.

Hade förbundet valt att flyga i ekonomiklass hade det kunnat spara medlemmarna över 200 000 kronor.

Det är ju medlemmarnas pengar som går till att bekosta business class-biljetter för ett gäng som ska börja med en semester?

– Jag förstår hur du menar när du ställer frågan. Men det är bokat enligt reglementet, då finns inte det här reglerat, sa Tommy Wreeth.

Femstjärnigt hotell

I förbundets regler står det att vid övernattning svarar förbundet för kostnaderna på hotell “med lämplig geografisk belägenhet, enkelrum med dusch/bad och toalett (ej lyxkategori)”.

Trots det bodde samtliga 12 företrädare på det femstjärniga lyxhotellet Pan Pacific för cirka 210 000 kronor i åtta nätter.

Hotellet rekommenderades av konferensen, men det fanns även andra billigare konferenshotell som hade sparat Transports medlemmar upp till över 100 000 kronor.

”Tittade inte på priserna”

– Jag har inte varit med och valt ut exakt hotellet, sa Tommy Wreeth.

Wreeth uppgav att han inte på förhand hade någon detaljkunskap om vad resan kostade.

– Jag tittade inte på priserna innan – det gjorde inte jag.

Aftonbladets avslöjande väckte starka reaktioner – och det riktades hård kritik mot Transports ledning:

”Bra att det kom fram”

– De har inte läst på reglerna och det borde våra högsta ledare ha gjort. Bra att det kom fram. Man vill inte att det slösas med pengar. Det är ganska hemskt egentligen. De måste ta sitt ansvar, tycker de inte att de har gjort något fel så får de stå för dem. Men det kan straffa sig i framtiden, sa lastbilsföraren Stefan Karlström, som har varit medlem i Transport i sju år.

Efter publiceringen ville ordförande Tommy Wreeth inte intervjuas.

Betalade för hustrun

Aftonbladet avslöjade då även hur medlemmarna för flera år sedan fick betala flygbiljetter åt hans hustru.

Ena resan gick till Sydafrika och den andra till Mexiko där paret även semestrade.

“Tanken var att det ändå blev billigare för förbundet om man istället valde två ekonomibiljetter, men det resonemanget håller naturligtvis inte”, skrev Wreeth om förmånen, som han utnyttjade under sin tid som ombudsman.

Efter Aftonbladets granskning tillsatte Transport en grupp som skulle se över resereglementet.

Sydafrika och Italien

Under 2018 och 2019 avslöjade Aftonbladet även ett slöseri med medlemmarnas pengar inom Byggnads och Civilekonomerna, med lyxresor till Sydafrika och Italien.

Byggnads ordförande uppgav att han skulle vara mer restriktiv och två facktoppar hos Civilekonomerna tvingades återbetala pengar.

”Klorna på finnarna”

De två högsta facktopparna i Civilekonomerna hade åkt på lyxweekend till Rom – och hade nordiskt styrelsemöte i fyra timmar.

Helgen med femstjärnigt hotell, lyxmiddag och vingårdsbesök gick loss på över 47 000 kronor.

– Det är aningslöst och naivt av oss, sa förbundsdirektör Jens Jacobsson ochh skyllde kostnaderna på det finska systerförbundet:

– Vi var ju helt i klorna på finnarna här, så att säga, sa Jacobsson.

Uttalandet väckte stark kritik i Finland och senare tvingades han backa från vad han sagt.

Minussiffror på 300 miljoner

Aftonbladets fleråriga granskning av fackförbunden inleddes i september 2015 med LO:s största förbund Kommunal.

Under 2016 och 2017 publicerades en mängd artiklar och Aftonbladet avslöjade ett omfattande slöseri.

Förbundet drev konferensverksamhet och en lyxkrog i Stockholm - som visade minussiffror på 300 miljoner kronor.

På lyxkrogen hölls nakenshower och uppträdande av en porrstjärna.

Betalade inte

Ledningen semestrade på förbundets konferensanläggning i skärgården utan att betala. Förbundets ledning delade också ut paradvåningar i egna fastigheter i Stockholms innerstad till vänner och andra personer som redan hade andra bostäder.

Inga lägenheter lämnades till bostadsförmedlingen.

Kommunals kassör Anders Bergström ljög i en intervju om en lyxresa till London - som kostade medlemmarna hundratusentals kronor och om förmåner.

10 000 medlemmar lämnade

Aftonbladets avslöjanden om frikostiga spritnotor, lyxiga resor till London, nakenshower och gratis semesterboende för personer i ledningen hade på kort tid fått nära 10 000 medlemmar att lämna förbundet.

På en presskonferens tackade Annelie Nordström Aftonbladet för granskningen.

– Det som nu kommer fram har hjälpt oss att reda ut och rätta till allt det som blivit fel. Tack, Aftonbladet, sa Nordström.

”Väldigt ledsna”

Hon berättade även om en åtgärdsplan som innebar att man nu skulle fortsätta med att hitta brister inom förbundet.

– Vi är väldigt ledsna att vi inte tidigare förstått vidden av problemen i Kommunal. Men nu förstår vi.

– Vi har helt enkelt inte hängt med, vi har stannat kvar i en gammal kultur när omvärlden har förändrats – när det gäller resor, representation och alkohol.

Bad om ursäkt

Avslöjandena ledde till att både Nordström och kassören Anders Bergström tvingades avgå.

– Jag vill be om ursäkt för de felaktigheter som begåtts inom Kommunal. Från djupet av mitt hjärta - förlåt. Förlåt oss. Förlåt mig.

– Men det räcker inte med att be om ursäkt. felaktigheterna måste ju åtgärdas. Alla vi som leder Kommunal ska ta gemensamt tag i det här arbetet.

Berört 1,4 miljoner medlemmar

Aftonbladets granskning av fackförbunden är den största granskningen någonsin av den svenska fackföreningsrörelsen - och avslöjandena har berört över 1,4 miljoner medlemmar.

Förbund efter förbund har tvingats göra upp med sin historia och inleda ett förnyelsearbete med nya regler samt mer öppenhet och transparens.

Samtidigt har förbunden stoppat lyxiga och kostsamma förmåner som tillhörde det förgångna.

Stor grävsatsning

Reportrarnas arbete med den fleråriga granskningen “Facktopparna” har de senaste två åren pågått parallellt med den prisade granskningen “Maktens kvitton”.

– Det här handlar om två enormt stora grävsatsningar där “Maktens kvitton” var en unik och nyskapande metod som åskådliggjorde hur riksdagsledamöterna missbrukade skattemedel, säger Martin Schori, chef för Aftonbladets Gräv & Story.

Han fortsätter:

– “Facktopparna” har handlat om ett envist och ihärdigt arbete under flera år där reportrarna lyckats blottlägga missförhållanden i en värld som normalt är väldigt sluten eftersom den inte omfattas av offentlighetsprincipen. Båda gräven har fått enormt genomslag och vi är väldigt stolta över dem.

PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna