”Ner med tsaren” – oväntade protesterna kräver Putins avgång

Uppdaterad 2020-07-18 | Publicerad 2020-07-17

Tiotusentals ryssar protesterar i regionen Chabarovsk kraj, öster om Sibirien, efter att populära lokalpolitikern Sergej Furgal gripits misstänkt för mord.

Med slagord som ”bort med tsaren” och ”avgå Putin” blir det tydligt att protesterna handlar mer om Kremls maktutövande, snarare än den enskilda arresteringen.

– Att kallas för tsar i Ryssland, där folket lidit under tyranner, är inte som att kallas för kung i Sverige. Där står det för en ond envåldshärskare, säger Östeuropaexperten Mi Lennhag.

Bakgrunden till de senaste demonstrationerna som lockat uppemot 30 000 till gatorna är snårig. Först måste själva regionen som protesterna sker i förstås.

Drygt 1,3 miljoner ryssar bor i regionen öster om Sibirien, varav hälften av dem i den administrativa huvudstaden som också heter Chabarovsk. Det är tre mil från staden till den kinesiska gränsen och 615 mil från Moskva. Avståndet mellan Chabarovsk och huvudstaden är alltså ungefär lika långt som mellan Moskva och Nigeria.

Så här långt från Kreml brukar befolkningen vara hyfsat Putinvänlig. Därför var det något av en överraskning när Sergej Furgal, som tillhör Liberal-Demokratiska partiet, knep guvenörsplatsen för två år sedan i stället för representanten från Putins parti, Enade Ryssland. Att tiotusentals personer under flera dagar gått ut på gatorna för att försvara honom efter att han gripits misstänkt för mord är ännu mer förvånande.

– Det är en stad som inte är känd för protester. Morden som Furgal anklagas för ska också ha skett för över 15 år sedan, men det här har inte bara med lokalpolitiken att göra. Lyssnar man på slagorden hör man att det blir alltmer fokus på Putin och att Moskva bestämmer, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet.


Att demonstranterna kallar Putin för tsar har med stor sannolikhet att göra med hans senaste maktövertag. Genom att ändra i konstitutionen den första juli nollställdes också hans tid på presidentämbetet och han kan utan problem sitta kvar år 2036. Då är Vladimir Putin 83 år och har i praktiken härskat över Ryssland i 37 år.

– Han har gjort sig till en slags envåldshärskare livet ut. Att kallas för tsar i Ryssland, där man har en historia av att lida under grymma tyranner, är inte som att kallas för kung i Sverige, säger Mi Lennhag. 

Mi Lennhag, Östeuropaexpert.

Sergej Furgals gav sig in i politiken efter ett yrkesliv som affärsman under tiden som Sovjetunionen föll i sär. Att veta om han under den perioden gjort sig skyldig till morden han nu misstänks för är svårt att veta. Men det tycks inte heller vara demonstranternas viktigaste fråga. Vissa som protesterar mot gripandet hävdar att det är politiskt – om Kreml nu kände till anklagelserna, varför grep de honom inte tidigare? Men att anklaga en politisk motståndare för mord tillhör ovanligheterna även i Ryssland.

– Även om Putin agerar allt mer som en diktator är det inte som i Nordkorea där man helt obemärkt kan kasta någon i fängelse, säger Mi Lennhag.

Tiotusentals människor har samlats för att protestera mot Putin.

Protesterna som pågått sedan i måndags kan ge hopp om ett annat slags Ryssland i framtiden, särskilt för den yngre befolkningen. Men att kalla demonstrationerna för ett bakslag mot Putin efter hans lyckade konstitutionskupp skulle ändå vara en överdrift, menar Mi Lennhag.

– Han viftar nog bara bort det här. Det är inget hot mot makten, särskilt inte efter grundlagsändringarna som stärkte Putin och Kremls makt, säger hon.

Vladimir Putin.