Fel patient opererades

TT

Publicerad 2019-09-19

Två höftskadade patienter förväxlades inför en operation i Trollhättan, vilket ledde till att en av dem drabbades av en allvarlig vårdskada. Arkivbild.

De båda patienterna hade samma förnamn, födelseår och led dessutom av liknande höftskador. Det slutade med att en av dem opererades med fel metod och senare drabbades av en allvarlig vårdskada, rapporterar Bohusläningen.

Misstaget upptäcktes under pågående operation på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan, när höftfrakturen inte fanns på det förväntade stället. Trots att personalen då ändrade till rätt operationsmetod läkte patientens fraktur inte som den skulle efteråt, vilket krävde en ny operation.

– Det här är definitivt inte vanligt, men även om det här var väldigt många sammanträffanden för de här två patienterna så ska det egentligen inte kunna hända, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på NU-sjukvården, till tidningen.

– Patienten där vi påbörjade operation med fel metod har senare drabbats av komplikationer, vilket kan ha samband med varandra men vi kan inte säga det säkert.

Händelsen har lex Maria-anmälts.