Agneta misshandlades – måste betala förövaren

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

▪▪ De fick samhällets hjälp att gå under jorden och måste leva på hemlig adress och med påhittad livshistoria.
▪▪ Nu protesterar de mot systemet.

▪▪ Aftonbladets Kerstin Weigl har träffat 27 av dem i reportageserien ”Gömda kvinnor”.

Agnetas exman dömdes till fängelse för våld mot henne och barnen.

Men han fortsätter strida i domstol om vårdnaden.

Nu måste Agneta till och med betala rättegångskostnader – som han dömts betala.

Elva år har gått sedan Agneta gick under jorden. Exmannen fälldes för grov kvinnofridskränkning och fridskränkning. Sedan dess har de varit i domstol 17 gånger, och en 18:e stämning väntar i tingsrätten.

I den senaste domen fick exmannen varken vårdnad eller umgänge med deras tonårsson. Pojken vill inte träffa sin pappa. 

I domen står att mannen måste betala Agnetas advokatkostnader på över 70 000 kronor - men det har han inte gjort. Advokaten har tröttnat på att vänta, och hotar med kronofogden.

– Jag är så arg och ledsen. Det tar liksom aldrig slut, säger Agneta.

Foto: ILLUSTRATION: Jenny Svenberg Bunnel

Agneta har ett bra arbete. Hon har försökt låna pengar, men banken beviljar inte så stora lån till en person med skyddad folkbokföring. Då måste hon först släppa skyddet. Agneta överväger att ta den risken, trots att exmannen bedömts vara farlig för henne.

– Det känns otäckt att leva öppet, men jag vill inte och orkar inte leva på existensminimum. För det är vad som händer om kronofogden ska driva in.

Hon har talat med Skatteverkets experter. De vill inte ta bort skyddet för Agneta, och råder henne att prova igen med banken.

– Detta system är sjukt. Det är till för förövare och dom kommer långt, medan vi som är gömda hela tiden får problem, säger Agneta.  

”Borde inte barnens trygghet gå före allt annat?”

Agneta kritiserar rättssystemet som ger män dömda för grov fridskränkning starka rättigheter. Hon menar att barnen är de enda i samhället som kan tvingas av domstol att umgås med sin förövare.

– Förövaren behöver inte uppvisa ett förändrat beteende till det bättre. Om man slagit den andra föräldern tycker jag inte att man ska få se sitt barn på vykort förrän man bevisat att man förändrats.

I höst måste Agneta till domstol igen. Sonen har inte träffat sin pappa på tre år. Så kommer det att fortgå: ingen regel finns för hur ofta en förälder kan stämma den andre. 

– Detta blir väldigt kostsamt både för oss mammor men också en stor kostnad för samhället.  Borde inte barnens trygghet gå före allt annat? Varför finns inte regler och rutiner för detta? 


PODD Hotade och gömda - nu gör de uppror

I dag lever över 800 kvinnor gömda i Sverige. De flesta av dem gömmer sig från en hotfull och i vissa fall våldsam exman. Men nu har flera av de gömda kvinnorna tröttnat. De har börjat med uppror och gör sig hörda för att myndigheter och allmänhet ska vakna och förstå vad som pågår, för att försöka få till en förändring. Hur är det att leva som gömd kvinna i dag och vilket ansvar tar myndigheterna? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN