Jordbruksverket har hittat lösning för Felix: Lättnad

Publicerad:

NYHETER

Felicia Tingstrand, 21, behöver inte längre välja mellan avvisning eller avlivning.

Katten Felix får leva.

– Vi har verkligen fått tänka till för att hitta en lösning i rådande situation där varken djur eller människa kommer i kläm, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Aftonbladet berättade i lördags om rävsaxen som Felicia, 21, och hennes katt Felix hamnat i till följd av coronapandemin.

Virusutbrottet försenade deras hemresa från Kanada till Sverige och när de i helgen landade stötte de på patrull. Felix veterinärintyg var inte längre giltiga. På plats på Arlanda fick katten bo i ett litet uppehållsrum vid bagagebanden medan matte Felicia blev ställd inför ett för henne i princip omöjligt val.

Åka tillbaka till Kanada, vilket inte är möjligt i nuläget med anledning av viruset.

Eller avliva Felix.

– Men jag kommer inte kunna avliva honom heller, han är som en familjemedlem. Jag vet inte vad jag ska göra, sa Felicia till Aftonbladet i lördags.

Felicia, 21, och katten Felix.
Foto: Privat
Felicia, 21, och katten Felix.

Nu slipper hon välja. Under måndagen fick hon goda besked från Jordbruksverket.

– De erbjöd en lösning där Felix får ta nytt rabiesvaccin och får ett nytt pass. Efter sprutan får han sitta i karantän här på Arlanda i 21 dagar, säger Felicia.

– Jag godkände det och hade gjort det alla dagar i veckan.

När Aftonbladet når Felicia sitter hon med en sovande Felix i uppehållsrummet på Arlanda. Där blir de kvar tills de tagit sprutan och sedan får matte lämna flygplatsen i väntan på att karantänen ska vara över.

– Vi har hittat en lösning som innebär att Felix inte får komma in i landet direkt utan att nå de smittskyddsmässiga kraven, därför kommer han hållas isolerad ett tag, säger Lotta Hofverberg vid Jordbruksverket smittskyddsbekämpning.

– Det här är en lösning som är helt och hållet framtagen för den situation som nu råder med corona, det är inte alls säkert att någon annan kommer erbjudas den.

Foto: Privat
Om drygt tre veckor får Felix sannolikt komma hem.

Hon berättar att det inte har varit lätt att hitta en lösning men att de från myndighetens sida gjort allt de kunnat för att hjälpa till eftersom situationen är så unik.

– Vi är såklart medvetna om coronasituationen och hela världen försöker mer eller mindre anpassa sig efter de nya krav den ställer på oss, säger Lotta Hofverberg.

Hon säger att de här reglerna med avvisning eller avlivning finns för att skydda Sverige mot smitta, framförallt rabies. Och om det finns minsta risk för rabiessmitta så kommer den här situationsanpassade lösningen inte längre gå att efterleva.

– Vi kan inte på något sätt riskera att få in rabies i landet, säger Lotta Hofverberg.

Och om drygt tre veckor kommer Felicia sannolikt att kunna hämta hem Felix på riktigt om allt går som det ska.

– Jag var beredd på det värsta, verkligen allting så jag vet inte riktigt hur det kändes när det här beskedet kom. En extrem lättnad, säger Felicia.

Publicerad:

LÄS VIDARE