Friad från Nydalamord begär 145 000 i skadestånd

Publicerad 2019-10-15

Polis och avspärrningar vid Nydalaparken efter skottlossningen 3 juli förra året. En man sköts till döds och en annan fick livshotande skador men överlevde efter att ammunitionen tagit slut. Dådet kallades ett rent avrättningsmord.

22-åringen från Malmö satt häktad i mer än sju månader efter ett rent avrättningsmord.

Därefter friades han från misstankarna om delaktighet.

Nu begär 22-åringen skadestånd – på mer än 145 000 kronor.

I maj i år dömdes 22-åringens vän Zakriya Awad Mezar, 23, till livstids fängelse för mordet på en 24-åring och mordförsöket på en 29-åring i Nydalaparken den 3 juli 2018.

22-åringen var en av Zakriya Awad Mezars tre medåtalade vänner som misstänktes för delaktighet i mordet. Offren hade lockats till parken men allt var en ren fälla.

22-åringen friades av såväl Malmö tingsrätt som hovrätten gällande alla anklagelser om mord, alternativt medhjälp till mord, och mordförsök. Enligt hovrätten var det inte ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen varit delaktig i planeringen av skjutningen och därför friades han.

Däremot dömde tingsrätten både 22-åringen och de övriga två medåtalade för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott i ett annat sammanhang. De hade flyttat över miljontals kronor från ett dödsbo samt varit delaktig i att lura en äldre man på 150 000 kronor.

Polisens  söker med vapenhund i Nydalaparken.

Satt i häkte i över sju månader

Nu begär 22-åringen via sitt juridiska ombud skadestånd av Justitiekanslern JK för den tid han satt häktad - sju månader och två dagar – som misstänkt för mordet i Nydala.

I begäran skriver 22-åringens ombud att det är uppenbart att inte skulle suttit häktad om misstankarna enbart gällde grovt penningtvättsbrott och grovt bedrägeri utan enbart för mordmisstankarna – som han friades från. För detta yrkar 22-åringen skadestånd på totalt 145 968 kronor.

22-åringens ombud betonar att ersättning under alla omständigheter bör utgå eftersom hans klient var belagd med restriktioner under häktningstiden.

Polisen söker spår efter mordet.

ANNONS