1 540 döda i corona: ”Stabil nivå”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under de senaste dygnen har cirka 70–80 personer om dagen dött med covid-19 i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har nu dödsfallen stigit till 1 540 – en ökning med 29 fall sedan lördagen.

– Det drar åt lite olika håll men på det hela verkar vi ligga kvar på den här platån, säger Anders Tegnell till TV4.

Antalet rapporterade dödsfall har nu stigit till totalt 1 540 enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Vilket är ytterligare 29 personer har dött med covid-19 i Sverige.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger till TV4 att vi fortsatt ligger på en stabil nivå.

– Vi ligger lägre i dag men det är en eftersläpning även den här helgen.

Hittills har 14 385 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset och 1 079 personer har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu.

– Vi provtar fler och fler även utanför sjukvården, alltså personal och andra grupper. Det påverkar antalet nya bekräftade smittade vi ser, att den ligger så stabilt.

På lördagen rapporterade Aftonbladet om hur det såg ut runt krogmiljön på Stureplan i Stockholm. Förvånansvärt många var ute och få var oroliga för att smittas. Anders Tegnell får frågan av kanalen om hur han ser på att folk rör sig ut mer nu än tidigare.

– Det är olyckligt att man nu tror att det är över, för det är det absolut inte. Vi har en relativt gynnsam situation här i Sverige men det hänger på att man fortsätter att följa de rekommendationer som vi kommit ut med. Om det kommer en andra våg, beror på vad som händer ute i samhället och hur mycket man man är ute och rör sig, menar Tegnell.

Anders Tegnell.
Foto: JERKER IVARSSON
Anders Tegnell.

Ser en stabilisering

Samtidigt vidhåller han att man har misslyckats med att stoppa spridningen på äldreboenden i tid men tycker att det är bra att diskussionen har kommit upp.

– De flesta saker som uppmärksammas blir automatiskt bättre och man börjar följa rutiner på ett bättre sätt, säger han.

Anders Tegnell säger till TT att siffrorna pekar på att smittspridningen i Sverige verkar ha stabiliserats – även inom äldrevården.

– Spridningen inom äldrevården har stabiliserats, den ökar inte längre. Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen överhuvudtaget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger Anders Tegnell.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE