Dubbla lågtrycksfenomen i juli – kallaste natten på 44 år

Publicerad 2020-07-09

Juni bjöd på rekordvarma sommartemperaturer – men juli slår tillbaka med raka motsatsen.

SMHI har uppmätt det lägsta lufttrycket på 60 år – och den kallaste julinatten på 44 år med -3,3 grader.

– Det hör inte till vanligheterna, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Förra månaden sålde fläktar slut och badstränderna fylldes till brädden när värmeböljan parkerade över Sverige.

Nu är det tvärtom. I juli har regnet och rusket gjort entré och lågtrycket varit djupare än normalt. Den 2 juli uppmättes det lägsta lufttrycket i juli på 60 år. Haparanda visade 981,0 hPa, hektopascal, under en natt. Men bara fyra dagar senare passerade ett exakt lika djupt lufttryck över Sverige igen, den gången i Sveg.

– Det är vanligt förekommande med lågtryck under höst och vinter, men inte lika vanligt under sommaren. Det förekommer, men nu har de varit djupare än normalt och för med sig kallt och blåsigt väder, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI har uppmätt det lägsta lufttrycket på 60 år.

Minusgrader i Lappland – kallaste natten på 44 år

Exakt varför dessa unika lågtryck lägger sig över Sverige just nu är svårt att slå fast. En bidragande faktor kan vara kalluft som strömmat in över Nordatlanten och som i sin tur gynnar lågtrycksbildning över Sverige.

I Latnivaara i Lappland uppmättes −3,3 grader den 3 juli. Det är den kallaste julinatten på 44 år i Sverige.

– Det är en väldigt låg temperatur för årstiden. Men det händer att temperaturen sjunker ner under nollgradigt, framförallt i de norra delarna av Sverige. Det hänger ihop med den svala luften vi har över landet, säger Linus Karlsson.

I Latnivaara i Lappland uppmättes −3,3 grader den 3 juli.

Ingen ny värmebölja i sikte

Enligt väderprognosen får Sverige fortsätta ha paraply och vindjacka redo den kommande tiden.

– Jag kan inte se någon vidare värmebölja i närtid och temperaturen ligger lite under det normala. Det är ett fortsatt ostadigt väder med lågtryck som hänger över oss med ganska svala temperaturer. Men vädret kan vända snabbt så hur resten av juli och sommaren blir är svårt att sia om nu. Vi får vänta och se, säger Linus Karlsson.

Följ ämnen i artikeln