”Jag var för kort för att bli undersköterska”

Agnieszka upplevde sig diskriminerad på Komvux

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

35-åriga Agnieszka Kaptur började plugga till undersköterska på Komvux i Malmö. Där ska läraren ha sagt att hon inte kunde godkänna henne – eftersom hon var kortvuxen.

– Jag fick en chock. Jag trodde verkligen inte att sådant hände nuförtiden i Sverige, säger Agnieszka Kaptur.

 Agnieszka Kaptur ville studera till undersköterska och sedan arbeta på sjukhus.
Foto: Privat
Agnieszka Kaptur ville studera till undersköterska och sedan arbeta på sjukhus.

35-åriga trebarnsmamman Agnieszka Kaptur hade en dröm om att bli undersköterska. I oktober 2019 började hon läsa till undersköterska på Komvux i Malmö. Allt kändes bra inledningsvis.

Men andra dagen på utbildningen hände något som skakade om Agnieszka. Denna dag var vigd åt ett personligt samtal med läraren – om vad eleven ville få ut av utbildningen och vad denne hade för framtidsplaner.

– Jag berättade att jag ville jobba på sjukhus som undersköterska och vidareutbilda mig sedan, säger Agnieszka Kaptur.

Kollegor kunde skada sig

Efter en stund ska läraren ha ifrågasatt om Agnieszka – som kortväxt– kunde bli undersköterska.

– Hon sa ”Hur tycker du att det kommer fungera att arbeta som undersköterska som kortväxt?”. Läraren menade att det inte skulle fungera, säger Agnieszka Kaptur.

Enligt Agnieszka ska ha fortsatt att prata om att det var ett problem att hon var kortväxt.

– Hon sa också att arbetsplatsen är inte anpassad till dig och att jag skulle tänka på mina kollegor så att de inte skadade sig.

Läraren ska sedan ha avslutat med att säga att Agnieszka gärna fick gå kvar men inte skulle bli godkänd.

Agnieszka blev chockad och ledsen över uttalandet.

– Det kändes som jag fick en sten i huvudet. Jag blev jättearg och ledsen.

Agnieszka hade svårt att förstå att kortväxta skulle bli behandlade så i Sverige. Samtidigt kände hon sig lugn. Hon tänkte att det löser sig säkert om hon talar med rektorn på komvux.

– Jag tänkte att rektorn skulle säga att så får inte läraren bete sig på vår skola men det kändes som rektorn hade samma inställning som läraren. De verkade tycka att jag var för kort för att bli undersköterska.

– De sa också ”Varför har du valt den här utbildningen. Detta är inget för dig. De föreslog att jag skulle välja ett yrke med barn istället.”

Agnieszka upplevde det också som om att rektor och lärare såg ned på henne eftersom hon var kortväxt

– Jag fick en känsla av att de tyckte jag var utvecklingsstörd. Det var så obekvämt, säger hon.

Skulle inte bli godkänd

Agnieszka gav inte upp utan gick till skolan dagen. Men en känsla av obehag fanns hela tiden i magen. Hon tyckte det var jobbigt att interagera med läraren efter det som hänt. Efter en vecka tog hon läraren åt sidan för att prata med henne. Läraren ska då ha uttryckt förståelse för hennes känslor men återigen upprepat att Agnieszka inte kunde bli godkänd.

– Hon sa ” Kom nu ihåg Agnieszka, jag kommer inte godkänna dig”. Jag blev jättearg igen.

Agnieszka fortsatte ändå utbildningen. Hon skrev också ett brev till skoledningen i Malmö stad och berättade vad som hänt. Men känner att hon inte fick någon vettig förklaring.

I januari 2019 blev hon sjuk och var borta i cirka två veckor från skolan. Då blev hon, enligt Agnieszka, ofrivilligt avskriven från utbildningen.

– Då sa de att ”Vi trodde du hade slutat”. De sa att de begått något administrativt fel.

Vid detta laget kände Agnieszka att hon inte orkade mer. Efter ytterligare samtal med rektor som inte ledde vidare till en försäkran om att hon skulle bli godkänd gav hon upp.

– Jag slutade. Då hamnade jag dessutom i ett dilemma att man har sex månaders karens om man vill börja på en ny utbildning. Det lovade skolan att ordna men det har inte skett.

Försökte lösa det

Komvux rektor, Slavica Rankic, menar att man inte ska ha diskriminerat Agnieszka på grund av att hon är kortväxt.

– Vi har haft fler möten med eleven angående detta och har försökt hitta andra lösningar. Det handlade om eleven inte kan utföra vissa vanligt förekommande arbetsuppgifter och att chefen på APL- platsen inte kunde erbjuda andra anpassningar än det som fanns för personalen.

Om att Agnieszka blev avregistrerad på kursen skriver rektorn så här:

– Jag känner igen ärendet. Eleven blev utskriven av misstag och gjorde en kränkningsanmälan gällande detta. Vi erbjöd henne plats i en annan klass i stället för utbildningsenhet men hon tackad nej och valde att avbryta utbildningen.

Agnieszka har nu skrivit till Diskrimineringsombudsmannen. Hon hoppas att hennes ärende ska granskas.

– Det handlar inte bara om mig utan alla kortväxta och mina barn Jag trodde det fanns anpassning. Det är ändå år 2020.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%