Översvämning hotar Island efter jordskalv

Publicerad 2020-06-24

Island kan vara på väg mot ett vulkanutbrott som skulle få stora konsekvenser.

Smälta glaciärer – med översvämningar som följd.

– Jag håller alla mina tummar och fingrar för att det inte blir av, säger Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island.

Vulkanen Grímsvötn på Island verkar ha vaknat.

De senaste veckorna har lokala myndigheter varnat för höga halter svaveldioxid i luften, vilket kan peka mot att önationens mest aktiva vulkan kan vara på gång att få sitt första utbrott sedan 2011.

Dessutom har över 3 000 mindre jordskalv skett bara under de senaste dagarna, tillsammans med tre kraftigare skalv – samtliga över 5.0 på Richterskalan – vilket ökar rädslan för ett kommande, större, skalv som skulle kunna få Grímsvötn att tippa över.

Något som inte bara oroar myndigheter på Island – utan även Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island. Vulkanen är nämligen en del av Islands största glaciär Vatnajökull.

– Om just den här vulkanen skulle få ett utbrott så finns det en risk för översvämning eftersom det skulle leda till smälta glaciärer och isblock som flyter ut, säger Håkan Juholt.

”Enorma påfrestningar för landet”

Han understryker att det inte finns någon fara för människors liv om Grímsvötn skulle få ett utbrott. Men däremot skulle en efterföljande översvämning få stora konsekvenser.

– Det skulle innebära ekonomiska påfrestningar för landet, det skulle kosta att bygga upp infrastrukturen tillfälligt. Dessutom skulle man behöva ställa in flygtrafiken. Island är väldigt beroende av turismen och har drabbats hårt av covid-19, nu när man äntligen öppnat upp igen och turisterna kommer skulle det innebära ett bakslag, säger Juholt och fortsätter:

– Jag håller alla mina tummar och fingrar för att det inte blir av.

Hittills har jordskalven endast orsakat smärre jordskred och stenras.

 Vulkanen Grímsvötn på Island.