Advokat Claes Borgström dog i Covid-19

Publicerad 2020-05-15

Advokat Claes Borgström är död, uppger hans dotter för TT.

Han avled efter att ha insjuknat i covid-19, enligt kollegan och vännen Thomas Bodström.

– Det är väldigt sorgligt, säger Bodström till Aftonbladet.

Claes Borgström var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick.

Han var även målsägarbiträde åt de två kvinnorna i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.

”Stod upp för utsatta kvinnor”

Tidigare justitieministern Thomas Bodström drev en advokatbyrå tillsammans med Claes Borgström mellan åren 2007 och 2014.

– Han var först min arbetsgivare och mentor, efter att jag gått ut juristlinjen, säger Thomas Bodström till Aftonbladet.

Bodström beskriver sin vän och kollega som ett föredöme.

– Han stod upp för utsatta kvinnor och stod upp för advokatrollen, säger han.

Claes Borgström blev 75 år.

Smittades av coronaviruset

Thomas Bodström visste att Borgström insjuknat efter att ha blivit smittad av coronaviruset. Bodström säger att han misstänker att Claes Borgström blev smittad på en begravning för fyra veckor sedan.

Han blev sedan sjuk och inlagd på sjukhus.

Borgström blev Sveriges förste manlige jämställdhetsombudsman 2000, en post han hade fram till 2007.

Året därpå blev han talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I november 2013 lämnade han S för att gå med i Vänsterpartiet, skriver TT.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, skriver på Twitter: "Claes Borgström är död - jag kommer att sakna honom. Alltid lika vänlig och nyfiken. En kämpe för feminism och mänskliga rättigheter."

Advokat Claes Borgström blev 75 år.

Arkivbild 2006. Dåvarande Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) Claes Borgström, t.v. och justitieminister Thomas Bodström.  2007 startade de advokatbyrå tillsammans.