Franskt förslag om nya regler för nya i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-11-19

EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.

Ineffektiv, långsam och svårstoppad är vad Frankrike tycker om utvidgningsprocessen i EU som man nu vill förändra.

Bara ett sätt att ytterligare förhala, anser kritikerna. Sverige gör dock tummen upp.

In till tisdagens EU-ministermöte i Bryssel har franska Amélie de Montchalin med sig ett femsidigt förslag på hur systemet borde göras om.

– I dag funkar det inte. I dag har vi en sorts frustration med Serbien och Montenegro. Förhandlingar pågår sedan flera år och det finns inga konkreta framsteg, anser de Montchalin på väg in till mötet.

I stället för dagens system där förhandlingarna är uppdelade i ett 30-tal olika områden, med så kallade förhandlingskapitel som öppnas och stängs, vill Frankrike se sju faser.

Den första ska handla om rättsstatsprinciper, juridiska reformer och säkerhet. För att kunna gå vidare måste ansökarlandet uppfylla EU:s krav, samtidigt som det belönas genom att få delta i allehanda EU-samarbeten på det området. Sedan går man vidare till fast två – forskning, miljö, transporter och energi – och gör samma sak där. Och så vidare.

Sätta stopp?

Förslaget kommer sedan Frankrike fått hård kritik från övriga EU-länder sedan president Emmanuel Macron i oktober vägrat säga ja till en förhandlingsstart med Nordmakedonien och Albanien. Redan då talade Macron om behovet av att förändra processen. Långt ifrån alla är övertygade om att han verkligen menar det.

– De franska förslagen handlar egentligen inte om att ändra processen utan bara om att sätta stopp för EU-utvidgningen, muttrar en EU-diplomat anonymt till nyhetssajten Politico.

Gillas av Sverige

Sverige, som traditionellt varit ett av de mest utvidgningspositiva EU-länderna, ger dock tummen upp för förslagen från Paris.

– Deras förslag är att kommissionen ska få ett uppdrag att under några månader framöver komma med ett förslag. Och det stödjer vi, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) i Bryssel.

Vid EU-ledarnas toppmöte i oktober hänvisades utvidgningsfrågan till det toppmöte som väntar i Zagreb i maj med de sex EU-sugna länderna på västra Balkan.

– Vi vill ha en konstant diskussion mellan här och Zagreb för att kunna ordna en mer effektiv process, säger Amélie de Montchalin.

Följ ämnen i artikeln