SOS-operatör utreds efter vansinnesdådet i Vaxholm

Uppdaterad 2020-08-26 | Publicerad 2020-08-25

En man knivhöggs oprovocerat i Vaxholm.

Då ska en larmoperatör ha bett en annan man gå ut och hjälpa till – varpå även han blev attackerad.

– En internutredning är inledd, säger Sarah Hummerdal på SOS Alarm.

Ett stort pådrag skickades till Vaxholm sent på lördagskvällen den 15 augusti.

En man i 30-årsåldern rastade sin hund i bostadsområdet när han mötte den okända gärningsmannen på en gångväg, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Strax därpå knivhöggs han i ryggen.

Den skadade mannen sökte hjälp hos grannar som ringde 112.

När ambulanshelikoptern skulle landa gick en av grannarna, en man i 55-årsåldern, ut för att hjälpa till, enligt polisen.

Han lyste med ficklampa i mörkret för att assistera piloten.

Men plötsligt dök gärningsmannen upp igen och gick till ny knivattack – och högg grannen två gånger, varav en gång i ryggen. Han skadades allvarligt och opererades under natten, uppgav polisen morgonen därpå.

”Skickades ut när knivmannen var lös”

I slutna Facebook-grupper för ambulanspersonal riktas kritik mot SOS Alarm för att operatören ska ha bett en privatperson, under en pågående våldssituation, att gå ut på en brottsplats som inte var säkrad av polis. Gärningsmannen var vid tidpunkten inte heller gripen.

Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm, kan för tillfället inte kommentera om grannen gick ut på larmoperatörens uppmaning men säger att man valt att starta en internutredning.

– Vi kommer titta från början till slut för att se exakt vad som har hänt. Det är olika räddningsinsatser inblandade, det skedde samverkan mellan oss, polis, ambulans och inringare. Så vi kommer titta på hela kedjan för att veta exakt vad som har hänt innan jag kan uttala mig om händelseförloppet.

Bild från när den misstänkte gärningsmannen grips efter vansinnesdådet i Vaxholm.

Hon uppger att man nu ska lyssna igenom ljudinspelningarna från hela 112-samtalet.

– Vi kommer kolla på om rutinerna följts i samtalet, säger Sarah Hummerdal.

Hur ser rutinerna generellt ut kring att skicka ut allmänhet till brottsplatser?

– Våra rutiner, när det är en olycksplats eller brottsplats där det finns en misstanke om våld och att gärningsmannen eventuell finns kvar, är att platsen ska säkras av polis innan vi till exempel skickar fram personal. Innan dess upprättar vi en så kallad brytpunkt där ambulans får vänta tills platsen är säkrad.

”Tar den här frågan på största allvar”

– Sen är det vanligt att vi ber personer i omgivningen att på olika sätt hjälpa till, som att visa vägen till ambulansen, men platsen ska vara säker och det ska göras utan risk att ytterligare en person skadas. Men exakt vad som har hänt här ska vi titta på lite noggrannare innan vi kan uttala oss.

Är operatören tagen ut tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar?

– Jag kommer inte gå in på detaljer som rör våra enskilda medarbetare, utan vi tar den här frågan på största allvar och gör en väldigt noggrann utredning och kommer se till att vidta de åtgärder som behövs om det visar sig att vi gjort ett misstag här.

SOS Alarms internutredning väntas bli klar om några veckor.

Samtidigt pågår förundersökningen mot en 26-årig man som är misstänkt för knivdådet. Han greps vid brottsplatsen och sågs släppa en blodig kniv när polisen anlände, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han sitter sedan förra veckan häktad för två fall av mordförsök.