Ensamvarg i Köpenhamn gripen för terrorplaner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT
Flemming Drejer, operativ chef vid danska säkerhetspolisen PET, och chefpolisinspektör Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen under en pressträff på torsdagen.

Den danska säkerhetspolisen PET och polisen har gripit en man misstänkt förberedelse till terrorangrepp med islamistiskt motiv.

Den misstänkte anses ha agerat på egen hand utan kopplingar till tidigare terrorutredningar i landet.

Mannen greps i Köpenhamn klockan 13.51 på torsdagen och han är misstänkt för försök till terrorbrott med islamistiskt motiv, säger chefpolisinspektör Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen under en pressträff.

– Han är misstänkt för försök till att skaffa skjutvapen och ammunition för att genomföra en terroraktion, säger Jørgen Bergen Skov.

Under pressträffen sades samtidigt att det ska röra misstankar om ett eller flera terrorbrott men polisen vill inte säga var angreppen skulle ske eller om utredarna känner till det.

En ensamvarg

En häktningsförhandling mot mannen ska hållas bakom stängda dörrar på fredagen, klargör Bergen Skov.

I december slog polisen till mot en lång rad adresser i Danmark och grep 20 personer misstänkta för terrorplaner med "militant, islamistiskt motiv". Sju av dem sitter ännu häktade under utredningen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Flemming Drejer, operativ chef vid PET, säger att ingenting tyder på att det finns någon koppling mellan mannen och tillslagen i december, utan han ska ha agerat själv.

Drejer vill inte gå in på när mannen planerade att genomföra terrorangreppet.

– Men det ligger självklart alltid till grund för när vi agerar, tilläger han.

"Inte tvivla"

Jørgen Bergen Skov slår dock fast en sak:

– Ni bör inte tvivla på att PET:s insats har gjort att vi har avvärjt ett terrorangrepp.

Enligt Drejer har en "intensiv underrättelseoperation" genomförts vilket lett fram till gripandet och han säger att händelsen visar att terrorhotet i Danmark fortfarande är allvarligt.

– Vi ser med stor oro på att det fortfarande finns människor med avsikt och kapacitet att begå terror i Danmark

Publicerad:

LÄS VIDARE