Uno, 67, återvände till arbetslivet – efter pensionen

Publicerad 2020-02-01

Uno Rosenqvist arbetar i dag med allehanda arbetsuppgifter.

Ett år efter pensionen längtade Uno Rosenqvist, 67, tillbaka till yrkeslivet.

I dag är han återigen en del av arbetsmarknaden.

– Det var rätt trevligt att komma ut och träffa folk igen, säger Rosenqvist.

Bemanningsföretaget Veterankraft har i dag över 30 kontor runt om i landet. För två år sedan öppnade de upp i Malmö, och har på så vis satt 130 seniorer i staden i arbete.

Strax efter att företaget etablerat sig i staden började också Uno Rosenqvist, 67, att arbeta där. Några svårigheter att återvända till arbetslivet upplevde han inte.

– I och med att man själv bestämmer är det en helt annan sak. Jag sa det när jag började här, att jag kan tänka mig att jobba typ tre dagar i veckan, säger Uno Rosenqvist.

Som 64-åring hade han gått i pension, men efter ett år i hemmet längtade Uno tillbaka till arbetslivet. Sommartid var det förvisso skönt att kunna spendera tid i fritidshuset på Öland och köra runt på motorcykeln, men att tillbringa hela vintern med att bara ligga hemma och kolla tv-serier och filmer, läsa böcker och äta lite för mycket av det goda blev till slut tröttsamt.

Uppskattat med mänskliga möten

– Det var rätt trevligt att komma ut och träffa folk igen. Alla kunder är ju väldigt tacksamma och glada för att man kommer och att de får hjälp, säger Rosenqvist.

Veterankraft har både privatpersoner och företag som kunder. Vissa har löpande uppdrag, medan andra bara behöver hjälp för dagen. De utför bland annat arbete inom städ, trädgård, hantverk, fastighetsskötare, vaktmästare och ekonomi.

De timanställda seniorerna, som själva bestämmer hur mycket de vill arbeta, utför sedan arbete inom ett område de har yrkeserfarenhet av. Uno Rosenqvist arbetade från 1970-talet fram till pensionen med att renovera gamla hus och lägenheter. De senaste åren har han fått utföra mycket praktiska arbeten inom trädgård, hemma hos privatpersoner och som fastighetsskötare.

– Vi utgår från deras tidigare kompetenser. Om en ekonomiavdelning behöver hjälp sätter vi ju dit en ekonomipersonal som kan sitt jobb. Det är det som är vår styrka, att våra veteraner har kort startsträcka när de kommer ut på ett företag, säger Susanne Licke, platschef.

Uno Rosenqvist och Susanne Licke.

”Finns fantastiska kompetenser”

Att arbetslösheten är så pass hög förvånar Rosenqvist, med tanke på den stora mängden jobb han själv fått utföra de senaste åren.

– Det finns ju en hel del jobb, men det kanske inte är de mest kontinuerliga jobben. Utan det är att man behöver folk för snabba insatser och kort tid. Det är på gott och ont med bemanningsföretag, säger han och tar upp den upplärningsfas som ofta finns.

Både han och Licke menar att äldre ofta förbises på arbetsmarknaden.

– Det finns fantastiska kompetenser ute bland de som är pensionärer i dag. Ålderismen finns ju på arbetsmarknaden redan när du är 45 år har du svårt att komma på en intervju i dag. Sen kan naturligtvis inte hela arbetsmarknaden bestå av en äldre generation, utan den måste vara mixad, säger Licke.

Mest pensionärer

Företaget tar emot personer som är 55 år eller äldre, men de flesta som arbetar i Malmö har hunnit gå i pension men sedan valt att återvända till arbetslivet.

– Ja, de flesta som jobbar hos oss har ju det.

Hon är övertygad om att en arbetsplats fyller ett viktigt syfte för äldre personer.

– Det är två aspekter. Först den sociala tillhörigheten och betydelsefullheten, sen den ekonomiska biten, säger Licke som bekräftar att man ligger på avtalsenliga minimilöner.

I nästa vecka kommer Veterankraft att lämna sina lokaler på Lorensborg för en flytt till Limhamn. Då kommer de även att timanställa minst 50 personer till.