Solbergs mål: Ny regering före månadsskiftet

TT TT-NTB

Publicerad 2020-01-21

Norges statsminister Erna Solberg vill ha en ny regering på plats i slutet av januari.

Sju ministerposter behöver tillsättas efter att högerpopulistiska Fremskrittspartiet lämnat regeringen. Finansministerposten, som FRP-ledaren Siv Jensen haft, är den tyngsta.

De tre kvarvarande partierna i den borgerliga regeringsalliansen träffades på tisdagen för att diskutera regeringens sammansättning efter Fremskrittspartiets beslut att lämna.

– Det viktigast för mig är att regeringen ska vara på plats så fort som möjligt. Det betyder att de inte ska pågå längre än den här månaden ut i alla fall, säger Erna Solberg.

Spekulationerna om vilka som ska få statsrådsposterna efter att FRP:s ministrar lämnat är i full gång. Det är osäkert om de sju statsråden som försvinner blir ersatta av sju nya. Det verkar troligare att regeringen vill ha något färre statsråd än tidigare.

Under tiden har FRP:s statsråd förlorat sina politiska mandat och kan bara administrera sina departement fram till att de formellt avgår.

Erna Solberg kommenterar inte spekulationerna om hur den nya regeringen kommer att se ut.

– Vi ska ha bra statsråd med kunskap. Det kommer snart frågor där vi ska leverera, och då måste vi se till att vi har statsråd som kan leverera på de punkterna, säger hon.

Poster till partiet?

Tre av de mest framstående posterna i den nya regeringen kan hamna hos Erna Solbergs parti Høyre, och nuvarande kunskaps- och integrationsministern Jan Tore Sanner nämns som en kandidat till att bli ny finansminister, rapporterar tidningen VG.

Han och statsminister Erna Solberg anses ligga nära varandra politiskt.

Inom Høyre anser många att de tyngsta ministerposterna bör gå till partiet, som med stor marginal är det största av de tre som är kvar i regeringssamarbetet. Även justitieministerposten anses vara viktig för partiet.

Sondre Hansmark, ledare för ungdomsförbundet Unge Venstre, vill att partiprofilen Sveinung Rotevatn (V) ska få en tung ministerport.

– Vi kan inte hamna i en situation där Høyre styr alla de tunga departementen i regeringen och både har statsminister, utrikesminister, finansminister och justitieminister, säger han.

Utlösande faktor

När Solberg tillträdde som statsminister 2013 fanns 18 statsråd. Antalet steg till 21 under 2019 då Kristelig Folkeparti (KRF) anslöt sig till regeringen där liberala Venstre (V) redan satt tillsammans med Høyre och Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet meddelade under måndagen att man hoppar av regeringssamarbetet sedan flera av partiets distriktstoppar krävt det. Den utlösande faktorn var ett regeringsbeslut om att en 29-årig norsk-pakistansk kvinna med kopplingar till terrorrörelsen IS skulle få återvända till Norge med sina sjuka barn.

I norska medier har det även spekulerats i om FRP:s partiledare Siv Jensen kommer att avgå, men vice ordförande Sylvi Listhaug säger att det inte diskuteras i nuläget.

– Det är inte frågan nu. Frågan är hur vi ska driva politik i stortinget framöver, säger hon till public servicekanalen NRK.

Fremskrittspartiet har fått 250 nya medlemmar sedan partiet lämnade regeringen i går. Några få har samtidigt valt att avsluta sitt medlemskap i partiet.