Lövin: Polletten har trillat ner

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-12-08

Klimattoppmötet i Madrid går nu in i en mer intensiv fas. Ministrar från hela världen är på ingång och klimatminister Isabella Lövin har packat väskorna.

Med mer tyngd i förhandlingarna är förhoppningen att de svårlösta knutarna ska kunna lösas.

Den första veckans förhandlingar på FN:s klimatmöte i Madrid är avklarade. Än så länge har inga genombrott gjorts. Tvärtom står de nästan 200 länderna kvar i samma låsta positioner.

Isabella Lövin (MP) har följt tjänstemännens förhandlingar på distans, men nu sätter hon sig på flyget för att ansluta. Att ta tåget var inget alternativ, det tar för lång tid.

– Normalt flyger jag till internationella möten, eftersom min agenda är väldigt späckad, säger Lövin när TT träffar henne några dagar före avresan.

– Och som det politiska läget ser ut, kommer det verkligen behövas att jag finns på hemmaplan under de närmaste dagarna, lägger hon till apropå misstroendehotet som hänger över arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Olöst fråga

Årets upplaga av FN:s klimatmöte handlar mycket om att enas om regelverk för att länderna ska kunna genomföra Parisavtalet. En knäckfråga är hur utsläppshandel mellan länder ska regleras. Förra året i Katowice höll frågan på att blockera hela mötet och den sköts därför upp till Madrid.

– Här finns uppenbar risk för att det blir dubbelbokföring och att det inte blir utsläppsminskningar på riktigt i de internationella samarbetena, utan bara på pappret. Det blir oerhört viktigt att vi ser till att det blir en bra paragraf, säger Lövin.

Men för svensk del gäller inte uppgörelse till varje pris. Hellre inget avtal alls, än ett dåligt.

En hel del kommer att ske utanför förhandlingsrummen. Nästa år ska alla länder lägga fram nationella planer på hur de ska åstadkomma utsläppsminskningar. Eftersom de löften som getts hittills inte på långa vägar räcker för att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala temperaturhöjningen till under 2 grader – och allra helst 1,5 grad – måste ambitionerna höjas.

– Det är viktigt att ge en positiv stämning till länderna, att de inte ska sitta och smygbromsa i sina planer, utan gasa på och tro att det här går. Det är vår stora strategi att framhålla Sverige som ett föregångsland och visa hur vi jobbar med att få med oss industrin, säger Lövin.

Ögonen på Bryssel

Förhoppningen är att EU-ledarna på sitt toppmöte på torsdag ska kunna skicka en signal om att EU ska bli klimatneutralt till 2050. Men alla medlemsländer är inte med på tåget än, och det är oklart om ledarna kan enas.

Frågan är om en negativ signal från Bryssel kommer att rycka av EU den ledartröja man så gärna vill ha i klimatomställningen.

– Tyvärr är det så att vi har ledartröjan på, oavsett vilket besked vi ger, eftersom världen ser ut som den gör. USA är på väg att lämna Parisavtalet och Kinas utsläpp ökar, säger hon.

Greta-effekt

Trots tröga klimatförhandlingar tycker Lövin att det har hänt något. Första gången hon kände att diskussionerna var annorlunda var på FN:s klimatmöte i New York i höstas.

– Där pratade vi för första gången om hur vi ska göra omställningen, inte om. Det har absolut skett någonting. Det har att göra med att ungdomsrörelsen, miljörörelsen och forskarna verkligen har höjt sina röster, säger Lövin.

– Vi står inför ett ovedersägligt faktum att vi varje dag utsätter planeten, oss själva och framtida generationer för en enorm risk om utsläppen bara fortsätter öka. Den polletten börjar trilla ner nu.