Liberalt mandat kan försvåra Johnsons brexit

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-08-02

Liberaldemokraternas Jane Dodds, i mitten, firar segern tillsammans med partianhängare.

Det EU-vänliga partiet Liberaldemokraterna i Storbritannien har tagit ett viktigt mandat från de Konservativa. Mandatet kan försvåra för premiärminister Boris Johnson som lovat att lämna EU senast 31 oktober, med avtal eller inte.

Fyllnadsvalet i valkretsen Brecon och Radnorshire i Wales vann Liberaldemokraternas kandidat Jane Dodds med 1 425 röster över de Konservativas kandidat. Mandatförlusten innebär att Boris Johnsons majoritet i underhuset nu hänger på ett enda mandat.

"Boris Johnsons minskande majoritet gör det klart att han inte har något mandat att krascha oss ut ur EU", säger Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson, vars parti nu har 13 platser i parlamentet, i ett uttalande.

Hon tillägger att partiet som nu stärkt sin position med en plats kommer att göra allt för att stoppa brexit.

Wales och Breconområdet röstade för att lämna EU i folkomröstningen om brexit 2016. Men i regionen är fåren fler än människorna, och lantbrukare har börjat oroa sig över vilka konsekvenser en hård brexit skulle få på tullavgifter för lammexporten.

– Det allra första jag ska göra som parlamentsledamot när jag kommer till Westminster (i London) är att söka upp Boris Johnson, var han nu än gömmer sig, och säga till honom klart och tydligt att han ska sluta upp med att leka med våra samhällens framtid och utesluta en avtalslös brexit, säger en lättad Dodds efter segern.