Danmark förbjuder folksamlingar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.

Danmark förbjuder folksamlingar med fler än tio personer, meddelar statsminister Mette Frederiksen (S).

Drottning Margrethe uppmanar danskarna att följa myndigheternas instruktioner och "visa sammanhållning genom att hålla avstånd".

Förbudet, som gäller offentliga platser både inomhus och utomhus, träder i kraft på onsdagen.

– Från i morgon klockan 10 kommer det inte längre att vara tillåtet att samlas i grupper om fler än tio personer, säger Frederiksen vid en presskonferens på tisdagen.

Syftet är att begränsa spridningen av coronaviruset.

På onsdagen stängs också en rad verksamheter, meddelar statsministern. Det handlar om platser där människor befinner sig nära varandra, såsom nattklubbar, gym, frisersalonger och solarier. Restauranger ska sluta servera gäster, men de ska fortsättningsvis kunna erbjuda hämtmat.

Matvarubutiker öppna

Matvarubutiker kommer fortfarande att hållas öppna, säger Frederiksen som vädjar till dessa att tillhandahålla handsprit till kunderna.

– Det ska vara tillräckligt med plats. Kunderna ska kunna tvätta och sprita händerna. Det ska vara ett bra avstånd både i köerna och när man tittar på varor, säger statministern.

Hon uppmanar vid presskonferensen alla danskar att även privat undvika att samlas i grupper om fler än tio personer.

De nya reglerna ska gälla fram till den 30 mars.

Farlig gäst

Drottning Margrethe höll ett tal till nationen och inskärpte då allvaret i den rådande situationen på tisdagskvällen.

– Coronaviruset är en farlig gäst. Den sprider sig som ringar på vattnet, och det går fort. En person kan smitta många, utan att ens själv känna sig sjuk, och smittan sprider sig vidare i en lång och skrämmande kedja. I den kedjan kommer människor att dö.

Tänk på det personliga ansvaret och följ myndigheternas uppmaningar, var drottningens uppmaning till danskarna.

– I farans stund håller vi ihop, det ligger djupt i oss människor och det faller sig också naturligt för oss här i landet. Den här gången ska vi visa sammanhållning genom att hålla avstånd.

Danska myndigheter har förberett ett stickprovsprogram för att få en bättre bild av antalet coronavirussmittade i landet. För tillfället testar Danmark bara gravt sjuka personer för coronaviruset.

– Det betyder att vi inte har en bra bild av smittspridningen i samhället, säger Tyra Grove Krause på smittskyddsorganet Statens serum institut.

Nära 980 personer har bekräftats smittade av coronavirus i Danmark.

Publicerad:

LÄS VIDARE