Kriget i Jemen tvingar barnen till arbete

TT TT-AFP

Uppdaterad 2019-03-29 | Publicerad 2019-03-26

Dålig ekonomi och brist på mat gör att många barn i det krigshärjade Jemen tvingas arbeta. Striderna har orsakat stort lidande för befolkningen och inte minst för landets sju miljoner barn i skolålder.

Fyra år har nu gått sedan en koalition ledd av Saudiarabien gick in militärt mot Huthirebellerna.

Bland tätt arrangerade gravar på en av huvudstaden Sanaas begravningsplatser går en pojke barfota. Med en tunn vattenstråle från en plastslang försöker han ge den lilla grönska som skjuter fram bland dammet välbehövlig vätska.

13-årige Ahmed al-Hamadi har det trots allt bättre än många barn i Jemen – han går fortfarande i skolan en del av dagen. Den andra delen tillbringar han här, bland krigets begravda offer.

Han baxar vattendunkar på sina smala axlar, vattnar plantor och tvättar gravstenarna rena från damm. För det får han några småslantar från de familjer som besöker de dödas gravplatser.

– Om ingen har dött så hänger vi bland gravarna och leker, berättar han.

Barn drabbas hårt

Fyra år har nu gått sedan kriget i Jemen förvärrades ytterligare. 26 mars 2015 markerade starten för de flyganfall som en koalition ledd av sunnimuslimska Saudiarabien inledde mot de delvis Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen.

Sedan dess har striderna rasat med oförminskad styrka, även om parterna numera för samtal med varandra. Sverige stod värd för fredssamtal i december förra året, som bland annat ledde till ett kort vapenstillestånd.

Hittills har kriget krävt minst 10 000 liv, enligt FN. Men troligen handlar det om betydligt fler – människorättsorganisationer bedömer att fem gånger så många kan ha dött.

Tre fjärdelar av befolkningen på 29 miljoner är i behov av hjälp och omkring tio miljoner människor lever på gränsen till svält, enligt bedömningar från FN. Över 85 000 barn befaras ha dött till följd av näringsbrist.

"Ett levande helvete"

Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå att två miljoner av landets sju miljoner skolbarn inte har suttit i ett klassrum på flera år, enligt FN:s barnfond Unicef. Samma organisation beräknar att över 80 procent av barnen i Jemen behöver någon form av humanitär hjälp.

Andra allvarliga konsekvenser av kriget är att unga pojkar riskerar att tvingas bli barnsoldater, medan flickor utsätts för hedersförtryck och gifts bort.

Krigets trauman, barnarbete och bristen på utbildning är bara några anledningar till att FN:s högste representant i Jemen i fjol talade om en "förlorad generation". Unicef har konstaterat att situationen för barnen är "ett levande helvete".

Samtidigt är många familjers överlevnad beroende av att barnen arbetar och Jemen har blivit det land i arabvärlden med högst andel barnarbete.

Vill bli läkare

Tillbaka på kyrkogården i Sanaa arbetar även 15-årige Yasser al-Arbahi. Precis som Ahmed al-Hamadi går han fortfarande i skolan delar av dagen. Hans pappa fick en stroke för ett tag sedan och i stället för att fullfölja sin dröm om att bli läkare måste han nu ta ett stort ansvar för familjen.

Ahmed och Yasser, som pilar fram mellan gravarna och vattnar kaktusar, verkar trots det utföra sitt arbete med en viss stolthet och tacksamhet.

– Om en grav behöver tvättas, häller jag vatten på den. Och på fredagar ser jag till att ha vatten som jag kan sälja till familjerna som kommer hit för att besöka gravarna, säger Yasser al-Arbahi.

– Begravningsplatser har många besökare.