Raketattack mot tågstation där civila evakuerades

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-04-08

Minst 50 personer har dödats efter vad som befaras vara en rysk attack mot tågstationen i Kramatorsk i östra Ukraina.

Platsen var full av människor som försökte evakuera.

Fem av de dödade ska vara barn.

Följ ämnen
Ukraina

Två missiler ska ha träffat tågstationen i Kramatorsk under fredagsförmiddagen.

Omkring 4 000 civila befann sig på stationen för att evakuera till säkrare områden i Ukraina, uppger Donetskregionens guvernör Pavlo Kyrylenko.

Guvernören skriver i ett inlägg på Facebook att 50 personer har dött, varav fem barn. 98 personer lades in på sjukhus efter händelsen. Tolv av dem dog på sjukhuset.

”Vi räknar med att andra offer kommer att söka vård inom en till två dagar, så antalet offer kommer att ändras konstant”, skriver han.

16 av de som lagts in på sjukhus är barn.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att 87 personer har skadats. Andra medier rapporterar om hundratals skadade.

Resterna av en Tochka-U raket märkt ”för barnen” vid den bombade järnvägsstationen.

Raket med rysk text

Nyhetsbyrån Reuters journalist Max Hunder skriver på Twitter: ”Den värsta attacken mot civila hittills”.

På bilder från tågstationen syns packade resväskor, utbrända bilar och flera döda kroppar.

Nyhetsbyrån AFP:s reportrar som befinner sig på platsen räknar till åtminstone 20 döda kroppar som placerats under plastskynken.

Ordföranden för det ukrainska statliga järnvägsbolaget Ukrzaliznytsia, Oleksandr Kamyshin, skriver på meddelandeappen Telegram att det utanför byggnaden som attackerats går att se resterna av en stor raket, med den ryska texten ”För barnen” skriven på den.

Sky News skriver att sättet som ”för” skrivits på ryska gör att texten kan tolkas som ”för vad som gjorts mot barnen”.

Flera fördömanden kommer nu efter attacken.

Den bombade tågstationen i Kramatorsk.

”Ondska utan gränser”

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, skriver på sociala medier: ”De förgör hänsynslöst civilbefolkningen. Det här är en ondska utan gränser. Och om det inte straffas kommer det aldrig att sluta”, och syftar på Ryssland.

Utrikesministern Dmytro Kuleba skriver på Twitter: ”Ryssarna visste att tågstationen var full av civila som väntade på att evakueras. Ändå attackerade de den med en ballistisk missil och dödade minst 30 och skadade minst 100 personer. Detta var en avsiktlig slakt. Vi kommer att ställa varje krigsförbrytare inför rätta”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar attacken ”samvetslös” och säger att den visar ”hur djupt Putins en gång så hyllade armé har sjunkit".

Ryssland nekar

EU:s rådsordförande Charles Michel beskriver attacken som ”fruktansvärd” och säger att Ryssland försöker stänga alla flyktvägar från östra Ukraina. Även EU:s utrikeschef Josep Borrell, som är på väg till Kiev, fördömer attacken, som han kallar ”urskillningslös”.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som är på väg till Kiev, fördömer attacken. Hon skriver på Twitter att dådet är avskyvärt och att hon personligen kommer att framföra sina kondoleanser när hon träffar Volodymyr Zelenskyj.

Ryssland nekar till att ha avfyrat missilerna och beskyller istället Ukraina för attacken, skriver Sky News.

Tågstationen i Kramatorsk har attackerats.

Interaktiv grafik: Här skedde attacken

De röda ytorna på kartan nedan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.