Här grips den misstänkte skytten – Zaniar Matapour, 43

Uppdaterad 2022-06-27 | Publicerad 2022-06-25

Vid klockan 01.14 ställde en man ner en väska på trottoaren vid CJ Hambros plass i centrala Oslo, plockade upp ett vapen och öppnade eld.

Några minuter senare brottade barbesökare ner den misstänkte skytten – den 43-årige småbarnspappan Zaniar Matapour.

– De offrade nästan sina egna liv, säger Andreas Blix som såg gripandet från sitt hotellfönster.

Efter nattens masskjutning mot gaybaren London Pub i centrala Oslo bröt kaosartade scener ut. Från sitt hotellfönster såg vittnet Andreas Blix människor fly samtidigt som han hörde skottsalvor eka mellan stenhusen.

– Jag ser att människor springer för sina liv och då förstår jag att det är allvar, säger han.

Andreas Blix tog upp sin telefon för att filma de kaosartade scenerna i sommarnatten.

– När jag börjar filma hör jag kanske sex eller sju skott till. Plötsligt ser jag en person som springer över vägen. Fyra eller fem personer springer efter honom och de klarar av att få ner honom på backen, säger han.

Det Andreas har sett är gripandet av den misstänkte gärningsmannen som av flera norska medier pekas ut som Zaniar Matapour, en 43-årig småbarnspappa bosatt i Oslo. På en presskonferens under morgonen meddelade polisen att han är misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott efter att två personer dött och 21 skadats.

Här ser man den misstänkte terroristen, Zaniar Matapour, 42, komma springandes.

Civila brottade ner skytten

Personerna som sprang efter gärningsmannen och brottade ner honom var civila.

– Det är gripande att se människor göra så här. De offrade nästan sina egna liv, de hade ingen aning om han hade fler vapen på sig eller inte. Att de tar den kampen är otroligt, säger Andreas Blix.

NRK:s reporter Olav Rønneberg blev vittne till inledningen av skottlossningen mot London Pub.

– Jag såg en man komma till stället med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger han till kanalen.

Från larmet till att 43-åringen var gripen tog det cirka fem minuter, enligt Oslopolisen som tidigt i morse hyllade de privatpersoner som brottade ner den misstänkte.

– Det finns några människor som gjort en heroisk insats, säger polisens insatsledare Tore Barstad.

ANNONS