Svenska sjuksköterskor om covidvågen i Florida: ”Är värre än någonsin”

Uppdaterad 2021-09-14 | Publicerad 2021-09-13

MIAMI. Solen skiner, palmerna rasslar – och sjukhusen svämmar över av döende covidpatienter.

Den pågående pandemivågen är den hittills värsta som drabbat turistparadiset Florida.

– Jag älskar det här jobbet men undrar hur länge jag ska orka. Det är så deprimerande, särskilt som så många som inte skulle behöva dö ändå gör det, säger svenska sjuksköterskan Cleo Löfman Lopez.

Vid en första anblick är det lätt att få intrycket att allt är ungefär som vanligt i trakterna runt Miami i södra Florida.

Den tropiska solen gassar oavbrutet över fullpackade stränder, glada festprissar trängs i barer och på restauranger, en strid ström av bilar navigerar över broarna ut mot det glammiga stimmet och stöket på Miami Beach.

Men det finns en orm i paradiset. I skuggan av de majestätiskt vajande palmerna rasar sedan mitten av juli en ny covidvåg – och det är den mest förödande ”The Sunshine state” upplevt sedan pandemin bröt ut.

I somras exploderade antalet smittade i Florida.

– I juni hade vi för första gången noll covidpatienter och kunde stänga de renodlade covidavdelningarna. Sedan firade USA 4 juli och någon vecka senare exploderade det igen, berättar Cleo Löfman Lopez.

Ser människor dö – varje dag

Cleo kommer ursprungligen från Stockholm, men flyttade för snart 30 år sedan till USA och jobbar i dag på akuten på Northshore Medical Center, ett stort sjukhus strax norr om centrala Miami.

Hon tar emot i sitt hem i närheten mellan två utmattande skift och suckar uppgivet över att den kris hon slitit med sedan mars förra året aldrig tycks ta slut.

Sjuksköterskan Cleo Löfman Lopez, från Stockholm, säger att situationen är värre än någonsin.

– Det är värre än det någonsin varit. Intensiven är full, så vi får vårda intuberade patienter på akuten och ser människor dö varje dag. Samtidigt ska vi ta hand om sådana som behöver akutvård för andra saker och dem tvingas vi hjälpa i väntrum och korridorer och vad som nu står till buds. Det är fruktansvärt jobbigt. De dagar jag är ledig gör jag ingenting, jag ligger bara hemma och försöker återhämta mig, fortsätter hon.

Bilden bekräftas av Lotta Siegel. Också hon växte upp i Stockholm, men har bott i Florida sedan slutet av 80-talet och är i dag avdelningschef på intensiven på Memorial Hospital West, ett annat stort lasarett nordväst om Northshore Medical Center.

Lotta Siegel, som växte upp i Stockholm, basar över sjuksköterskorna på intensiven på Memorial Hospital West.

– Vi har under de senaste 18 månaderna sett den ena vågen av covidpatienter efter den andra och den senaste är absolut den värsta, säger hon.

– Vi gick innan 4 juli från noll covidpositiva patienter till en överfull avdelning och så är det dessvärre fortfarande.

Vägrar vaccinera sig

Själva smittspridningen i Florida nådde, som det verkar, sin kulmen för någon vecka sedan, men som sagt – situationen på sjukhusen är fortfarande förtvivlad. I snitt dör mellan 300 och 400 människor varje dag. Huvudproblemet består, enligt både Lotta och Cleo, i att så många fortfarande vägrar vaccinera sig.

– Det är så ledsamt att vi fortfarande, i september 2021, har personer som dör varje dag. När de inte hade behövt. Om de bara vaccinerat sig skulle de flesta överlevt och vaccineringen är ju gratis, alla kan få en spruta, suckar Lotta.

”Förra året var patienterna i mina föräldrars ålder eller äldre. Nu ser vi i stället patienter som är i mina barns ålder”, berättar Lotta Siegel.

Många ångrar sig dock när de väl blivit sjuka.

– Ja, säger Cleo, då vill de plötsligt ha vaccin och antikroppar och virala mediciner. Men då är det ju för sent.

– Många blir arga och skäller ut oss också. De tycker att det är vårt fel att de inte blir botade på en gång. Eller så skyller de själva sjukdomen på oss. Det är vi som smittat dem, menar de. Men det är deras eget fel att de inte vaccinerat sig. Nej, vaccin skyddar inte till 100 procent, men de flesta hade förmodligen inte behövt sjukhusvård om de tagit sprutan.

Konspirationsteorierna florerar

Samtidigt florerar konspirationsteorierna om såväl vaccinet som om sjukdomen i sig – och de gör det med särskilt eftertryck i den amerikanska södern.

Cleo Löfman Lopez:

– Jag har helt enkelt fått säga upp bekantskapen med vissa människor. De är övertygade om att covid är fejk och att myndigheterna injicerar datachip i armarna på folk. Jag säger åt dem att de kan följa med mig till jobbet så får de se hur mycket fejk det är, men de vägrar lyssna.

Mikaela Johansson Cox och Cleo Löfman Lopez, två svenska sjuksköterskor i Florida.

Det förekommer till och med att anhöriga till avlidna ber sjukhusen att ändra i dödsattesterna.

– De tror inte att covid finns och vill att det ska stå något annat. Men nej, nej, nej. Det går såklart inte, det är förbjudet i lag att ändra i dödsattester, säger Lotta och ruskar på huvudet.

Fler yngre drabbas

Ett annat tärande faktum för vårdpersonalen är att så många fler yngre drabbas nu än i inledningen av pandemin. 34 procent av covidpatienterna i den kedja av sjukhus som Lotta Siegels Memorial Hospital West ingår i är mellan 34 och 55 år – mot 19 procent i åldersgruppen 55-65.

– Förra året var patienterna i mina föräldrars ålder, eller äldre. Just nu, i juli och augusti och september, ser vi i stället patienter som är i mina barns ålder, och många som dör är lika gamla som jag. Det är ju väldigt jobbigt psykologiskt, att ta hand om patienter i ens egen ålder och behöva ringa deras föräldrar och berätta att de inte kommer hem.

Cleo har samma erfarenhet.

– Många yngre vi tar hand om är friska i övrigt och lever längre än de äldre vi vårdade i början av pandemin. Men till slut dör de också. Det är så fruktansvärt tragiskt.

Smittan tog sig in på fängelset

Hon plågas dessutom av svårigheterna att hålla olika sorters patienter på akuten åtskilda. Det leder till att människor smittas av covid när de söker sig till hennes avdelning. Att det sker vidimerar väninnan Mikaela Johansson Cox – en annan svensk, med rötter i Skövde, som just nu jobbar som sjuksköterska på fängelset Dade Correctional Institution.

– Förra sommaren var fruktansvärd för oss, då blev alla i hela fängelset sjuka. Nu har vi bara enstaka fall och ofta är det de som skickats till exempelvis Northshore-sjukhuset för att få vård där som kommer tillbaka smittade, säger hon.

Mikaela Johansson Cox, med rötter i Skövde, jobbar som sjuksköterska på ett fängelse i Florida.

– Ja, grimaserar Cleo, egentligen är ju tanken att vi ska separera de som är smittade från andra, men med de volymer av patienter vi fått in har det helt enkelt varit omöjligt.

”Hur länge ska jag orka?”

Den innerliga förhoppningen är nu att denna senaste våg klingar av snabbt – och att nästa, med hjälp av intensifierad massvaccination, blir mycket mildare. För sjukvårdspersonalen i den eviga solens delstat går på knäna.

– I juni började vi prata om att vi kanske skulle kunna ta semester snart, för ingen har varit ledig på 18 månader. Men alla sådana planer ställdes in igen i juli. Det är otroligt, säger Lotta.

Cleo instämmer.

– Vi var utbrända redan innan den här vågen började, jag har om och om igen sagt att jag tänker sjukskriva mig men hela tiden låtit bli för att jag vet hur fruktansvärt jobbigt det skulle bli för mina kollegor. Jag älskar det här jobbet, men undrar ibland verkligen hur länge jag ska orka.

Aftonbladets Per Bjurman och Pontus Höök på plats i Miami, Florida.