Kärnkraftskupp i S: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

Intern S-kritik inför partikongressen

Publicerad 2021-10-12

Sverige bör vara redo att satsa hundratals miljarder kronor på kärnkraft och bygga minst elva nya reaktorer.

Det anser riksdagsledamoten Hans Hoff (S) som kritiserar sitt eget partis energipolitik.

– Det går inte att bara ha vindkraft och solkraft. Det är omöjligt, en önskedröm, säger han.

En kärnkraftsstrid kan blossa upp på Socialdemokraternas partikongress i november. Partiets linje är att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040. Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) har länge gått emot partiet i frågan och vill se en rejäl statlig satsning på kärnkraft, som inte är förnybar.

Till kongressen har han lämnat in en motion om att bygga minst 11 nya reaktorer i södra Sverige. Annars menar han att Sverige riskerar en svår elkris med förödande konsekvenser för industrin.

– De reaktorer som finns kommer stängas av samtidigt som alltmer ström tas i anspråk i Norrland. Redan i dag har vi ett underskott, säger Hoff.

Vårt land blir ett kalhygge

Hoff anser att staten bör subventionera ny kärnkraft om det behövs. Det skulle sannolikt handla om hundratals miljarder kronor, säger han. Partiets nuvarande hållning dömer han ut som orealistisk.

– Vi har ingen trovärdighet i energipolitiken. Man skulle kunna ersätta kärnkraft med biobränsle, att elda trä. Men det skulle innebära att hela vårt land snart blir ett enda stort kalhygge.

Kärnkraftsägarna har inte intresse av att bygga nytt idag, varför skulle de ha det i framtiden?

– Man måste ha en enighet kring den framtida energipolitiken. Om man ska göra gigantiska investeringar så måste ägarna veta att de politiska förutsättningarna inte försämras.

Hans Hoff (S).

Ledamot besviken på partistyrelsen

Experter dömer ut kärnkraften och menar att den är för dyr. Varför inte lita på dem?

– Det förslag som partistyrelsen har till kongressen, att kärnkraft är borta om 19 år, är inte fysiskt möjligt. Tyskland har avvecklat sin kärnkraft men de tillverkar el med gas från Ryssland. Men det är inte heller förnyelsebart, den möjligheten kommer vi heller inte ha.

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) förespråkar också statlig satsning på kärnkraft, till exempel via forskning. Hon kallar partistyrelsens skrivelse i kongresshandlingarna för en enorm positionsförflyttning. Detta eftersom formulering om att 2040 inte är ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft lyser med sin frånvaro, något som återfinns i energiöverenskommelsen 2016.

– Jag är förvånad och besviken över partistyrelsens förslag. Jag hoppas det blir en ordentlig diskussion på kongressen om detta.

Ska staten subventionera kärnkraft?

– Min ingång är att vi kommer att behöva kärnkraft i Sverige under en överskådlig tid för att klara jobb och välfärd. Jag anser att staten måste ta ett stort ansvar i detta, säger Naraghi och tillägger att hon i första hand vill att S står upp för energiöverenskommelsens beslut om att tillåta ny kärnkraft.

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S)

LÄS VIDARE

Kärnkraftsopinionen svänger i Sverige